Fædrelandsvennen

Ikke bekymret for jobbene

Næringsliv­et i Agder henger ikke med på oppturen som resten av landet opplever, viser en fersk analyse fra NHO.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Jeg er ikke akkurat dypt bekymret, sier NHO Agders regiondire­ktør, Siri Mathiesen. NHOS økonomibar­omenter viser at nærlingsli­vet i sør henger litt etter.

– Jeg skulle gjerne ønske vi hadde langt bedre tall, men jeg er ikke akkurat dypt bekymret, sier NHO Agders regiondire­ktør, Siri Mathiesen, til Fædrelands­vennen.

For mens utviklinge­n på landsbasis peker oppover for næringsliv­et, har den gått motsatt vei for Sørlandet, melder hovedorgan­isasjonen i sin ferske regionsana­lyse for Agder-fylkene.

NEDGANG FRA I FJOR

Av de 109 bedriftene fra Agder som besvarte medlemsund­ersøkelsen for 2. kvartal 2017 var det like mange bedrifter som mente markedssit­uasjonen var dårlig, som det var bedrifter som mente den var god.

Det er en nedgang fra samme periode i fjor, da flere bedrifter så positivt på markedssit­uasjonen.

– Situasjone­n kan nok sammenlign­es noe med perioden etter finanskris­en i 2009. Det går i riktig retning, men seinere her enn i resten av landet, sier Mathiesen.

OLJESERVIC­E DRAR NED

Og det er oljeservic­enæringen som må ta skylden.

– Dette er først og fremst et resultat av at Node-bedriftene sliter. Vi vet at mange av de sentrale lokomotive­ne er hardt rammet, og det slår inn i tallene, sier regiondire­ktøren og fortsetter:

– Samtidig er det også slik at utviklinge­n følger kurvene som anerkjente olje- og gass analytiker­e tidligere har spådd. I Rogaland ser vi det er ting på gang i oljebransj­en, noe som etter hvert også vil treffe leverandør­industrien som er det siste leddet i bransjen som slår inn.

ULIKE KONKLUSJON­ER

For tar vi en titt på øvrige konjunktur­barometre som har blitt publisert i vår, tegner de et noe lysere bilde for bedriftene i landsdelen.

Så seint som i mai i år meldte Sr-bank om et markant stemningss­kifte til det positive for sørlandsk næringsliv.

Og i januar rapportert­e DNB at optimismen hadde økt betydelig det siste året hos små og mellomstor­e sørlandske bedrifter.

Mathiesen mener forskjelle­ne i konklusjon­ene har å gjøre med hvem man spør og hvem som er respondent­er.

– Samtidig er det er relativt få respondent­er i undersøkel­sen vår (109, journ.anm.), så man bør være forsiktig med å dra for bastante konklusjon­er, sier hun.

– OFFENSIV NÆRINGSPOL­ITIKK

Nedturen i oljeservic­e har også medført noe nedgang i eksporten. I 2016 falt verdien av vareekspor­ten med nær 17 prosent, mens foreløpige tall viser noe vekst i de første fire månedene av 2017.

– Det er færre ting som skipes ut, for å si det sånn, men vareekspor­ten utgjør fortsatt en stor andel av verdiskapn­ingen i Agder, sier regiondire­ktøren, som oppsummere­r med at det fortsatt er krevende utfordring­er for mange av NHOS medlemsbed­rifter i regionen.

– Fremover trenger vi derfor en offensiv næringspol­itikk som legger til rette for investerin­ger og nysatsinge­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? «Drilling Bay», bedre kjent som Korsvikfjo­rden, er hjem til NOV og Mhwirth, to av oljeservic­elokomotiv­ene på Sørlandet som har møtt mye motvind de siste årene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND «Drilling Bay», bedre kjent som Korsvikfjo­rden, er hjem til NOV og Mhwirth, to av oljeservic­elokomotiv­ene på Sørlandet som har møtt mye motvind de siste årene.
 ?? (ARKIV) FOTO: RICHARD NODELAND ?? Siri Mathiesen, regiondire­ktør NHO Agder.
(ARKIV) FOTO: RICHARD NODELAND Siri Mathiesen, regiondire­ktør NHO Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway