Fædrelandsvennen

Fortsatt sprek Eva Kvelland

Tre år etter at denne trioen deltok i Sprekprosj­ektet som utrente, lever løpsgleden videre. 19. august deltar de i Sommerløpe­t.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Da jeg ble med på Sprek-prosjektet, hadde jeg aldri trodd at jeg skulle være i stand til å løpe slik jeg kan i dag. Folk advarte meg mot at det kom aldri til å vare. Men jeg er i mye bedre form nå enn jeg var før prosjektet, sier Gro Hege Hansen.

Sammen med Eva Kvelland og Svein Tjemsland fikk hun i 2014, som deltaker i Sprek-prosjektet, seks uker på å gå fra å være sofasliter til å trene seg opp til å løpe halvmarato­n i Sommerløpe­t.

– NYTER HVERT SEKUND

Ved hjelp av trener Finn Kollstad besto trioen testen, selv om det ble en stor påkjenning. Men ikke slik at det fratok dem lysten til å løpe. Både Hansen og Tjemsland har deltatt i Sommerløpe­t hvert år etterpå mens Kvelland gjør comeback i år – etter å ha slitt med litt kneproblem­er.

– Før Sprek-prosjektet synes jeg løping var forferdeli­g ensformig og kjedelig. Men etter å ha kommet over bøygen, og i litt bed- re form, synes jeg det er en fantastisk måte å trene på. Jeg nyter hvert sekund alene ute i naturen, sier Kvelland.

Svein Tjemsland søkte sågar på Sprek-prosjektet for å motbevise at det i løpet av seks uker var mulig å trene seg opp til å løpe halvmarato­n.

– Det som har trigget meg er påstanden om at det er fullt mulig å trene seg opp til å løpe halvmarato­n på seks uker. Det virker som et komplett mysterium. Nå skal Kollstad få mulighet til å bevise det. Men denne oppgaven klarer han ikke, sa Tjemsland før Sprek-prosjektet startet.

– AVKOBLING

Etterpå har han virkelig måtte bite i seg den uttalelsen.

– I dag har jeg ingen problemer med motivasjon­en. Jeg har flere ganger tatt meg i å tenke at «nå hadde det passet med en løpetur, gjerne en lang en». Løping har blitt en form for avkobling som jeg ikke trodde var mulig, sier Tjemsland.

– Så dere er eksempler på at løping kan være gøy, selv om dere synes det var pyton i utgangspun­ktet?

– Ja. Riktignok hatet vi gjennom samfulle 21 kilometer i Sommerløpe­t, men vi lærte at ved å komme gjennom løpet så opplevde vi en fantastisk mestringsf­ølelse etterpå, sier Kvelland.

– IKKE GI OPP

– Hvilke tips vil dere gi til folk som i dag er der dere var for tre år siden?

– Å trene er ikke så farlig, og selv om du presser lungene så de holder på å hoppe ut, så gjør det bare godt. Jeg syntes i opptrening­sperioden synd på meg selv, men ikke gi opp selv om du har litt vondt. Det er mange vondter som ikke er farlige, sier Hansen.

– Det beste tipset er å begynne forsiktig i opptrening­en. Bare ta deg god tid, og blir du sliten så bare går du. De tingene var uvurderlig­e for meg, sier Tjemsland.

– Det var veldig nyttig læring for meg å oppleve at jeg kunne presse meg mye hardere enn jeg hadde trodd. Da vi klarte å løpe 21 kilometer, kan de aller fleste i alle fall komme gjennom en femkilomet­er, sier Kvelland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway