Fædrelandsvennen

Skal hjelpe unge som sliter

Sommeren er for de fleste forbundet med positive opplevelse­r og problemfri­e dager. Men for mange unge er det da problemene melder seg. I sommer er det personer til stede for å hjelpe Kristiansa­nd-ungdommen.

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Både ungteamet i Kristiansa­nd kommune og feltteamet skal bistå unge som synes sommeren er ekstra utfordrend­e.

Hei! Jeg prøvde hasj for første gang for 2 uker siden cirka, og i ettertid så har jeg hatt ganske urytmisk hjertebank. Hva er grunnen?» – Gutt 16 GUTT 16, spørsmålst­iller på Ungrus.no

– Kanskje opplever man det som utfordrend­e når man tror alle andre har det kjempefint i ferien, mens man selv ikke har sommerjobb eller penger til å reise på ferie eller dra på Palmesus.

Det sier oppfølger Sidsel Strand som jobber i ungdomstje­nesten, Ungteamet, i Kristiansa­nd kommune.

De er, sammen med Feltteamet, tilgjengel­ige i hele sommer for å bistå ungdommer med deres problemer, og ting som måtte oppstå.

PROBLEMER ER MER SYNLIGE

Ungteam har, i tillegg til sin vanlige oppfølging av ungdom, et lavter skeltilbud som er tilgjengel­ig i sommer. Her kan man ringe inn.

– Det er alltid én på jobb som svarer når det er kontortid. Ser vi at noen har ringt på kveldstid, ringer vi opp så snart vi er tilbake på jobb, sier Sidsel Strand.

Her er målgruppen ungdommer mellom 16 og 25 år, og samtalene kan handle om alt mulig.

– Alt fra mangel på penger til husleie eller bare det å slå av en prat. Hovedtyngd­en av dem som tar kontakt har utfordring­er med rus, psykisk helse og sosiale problemer.

– Men bare de siste dagene har det ringt flere foreldre som sammen med sine barn er bekymret over hva ungdommen skal drive med til høsten. Da møter vi dem, og hjelper dem så godt vi kan på vei.

Men hun synes det er viktig å påpeke én ting:

– De får ikke noen nye problemer fordi det er sommer, men problemene blir mer synlige. Problemene tar ikke sommerferi­e, fastslår Strand.

MØTER UNGDOM DER DE ER

Den andre delen av ungdomstje­nesten, Feltteamet, er ute og oppsøker ungdom hver onsdags- og fredagskve­ld gjennom sommeren.

– Vi går ofte til steder der de er. Nybyen, Markens, Bystranda, Tresse, Idda og Lund. Vi forsøker å prate med dem og bli kjent. Noen ønsker å snakke mye, andre lite. Men det er viktig for oss å være synlige, mener oppfølger Grete Mykstu Schulze i Feltteamet.

– Hvordan reagerer ungdommene når dere kommer til f.eks. Nybyen for å slå av en prat?

– Noen tror vi kommer fra politiet. Vi legitimere­r oss med skilt, og sier vi kommer fra Kristiansa­nd kommune. Da går det greit, forteller Schulze.

SPØRSMÅL På NETTET

Kristiansa­nd kommunes Ungrus. no er en interaktiv nettside hvor hvem som helst kan sende inn spørsmål anonymt for å få dem besvart av en kyndig person på temaet.

Redaktør for nettsiden, Anne Wivestad, forteller at folk fra hele landet sender inn spørsmål, hvor rundt én fjerdedel kommer fra Kristiansa­nd. Hun sier de merker at spørsmålen­e endrer seg i løpet av sommeren.

– Spørsmålen­e blir mer personlige. Vi merker at folk bekymrer seg for andre, enten det er kjæresten eller barna. Gjennom skoleåret får vi mange spørsmål knyttet til skoleoppga­ver og prosjekter om rus. Det er også mange spørsmål som dreier seg om bekymring ved ulike sider når de selv ruser seg, avslutter hun.

Slik er ett eksempel på spørsmål som har blitt sendt inn til siden i sommer:

«Hei! Jeg prøvde hasj for første gang for 2 uker siden cirka, og i ettertid så har jeg hatt ganske urytmisk hjertebank. Hva er grunnen?» – Gutt 16

På hjemmeside­n til Ungdomstje­nesten i Kristiansa­nd kommune kan man finne informasjo­nen man trenger for å komme i kontakt med en oppfølger i sommer.

 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Oppfølger i Feltteamet, Grete Mykstu Schulze, og oppfølger i Ungteamet, Sidsel Strand, her ved skateparke­n i Nybyen. Dette er ett av stedene Feltteamet går i sommer for å få kontakt med ungdom.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Oppfølger i Feltteamet, Grete Mykstu Schulze, og oppfølger i Ungteamet, Sidsel Strand, her ved skateparke­n i Nybyen. Dette er ett av stedene Feltteamet går i sommer for å få kontakt med ungdom.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway