Fædrelandsvennen

Mye på spill for Start

Ikke uventet skaper Starts nye investorer debatt. Å tjene penger på pengespill er ikke stuerent i Norge med mindre du jobber i Norsk Tipping.

-

Generalsek­retæren i Norges Idrettsfor­bund (NIF), Øystein Dale, sier til NRK at norsk idrett ikke kan bli finansiert, styrt eller påvirket av denne typen krefter . Med denne typen krefter mener han da altså de fem investoren­e som ønsker å gå inn som eiere i Start. Investoren­e har i hovedsak tjent sine penger i en industri der spillselsk­apene de eier, og leverer teknologi til, ikke har lisens til å operere i Norge.

NIFS største særforbund, fotballfor­bundet, har solgt medieret tighetene til norsk herrefotba­ll til utenlandsk­e Discovery for svimlende 2,4 milliarder kroner. Norsk fotball vises nå på tv-kanaler som har betydelige inntekter fra internasjo­nale spillselsk­aper. Riktignok er det begrensnin­ger for denne typen reklamer i forbindels­e med fotballkam­pene, men indirekte er det ingen tvil om at kostnadene for norske fotballret­tigheter i stor grad finansiere­s av internasjo­nale spillselsk­aper.

Bildet blir ytterliger­e kompleks hvis man legger til at Oljefondet har investert stort i utenlandsk­e spillselsk­aper.

Man kan derfor spørre hvilke krefter som har størst muligheter til å påvirke norsk idrett: Discovery med sine 2,4 investerte milliarder, eller fem karer som ønsker å investere 40 millioner i Start.

Bildet blir ytterliger­e komplekst hvis man leg- ger til at Oljefondet har investert stort i utenlandsk­e spillselsk­aper.

Uansett er det naturlig at investoren­es bakgrunn vekker debatt. Det som står på spill er monopolet til Norsk Tipping. Like før jul bestemte Regjeringe­n at monopolet skal bestå, de sa nei til å gi utenlandsk­e spillselsk­aper lisens i Norge. Fædrelands­vennen støtter regulering­er i spillpolit­ikken fordi det kan bidra til å redusere spillavhen­gighet og fordi ordningen med Norsk Tipping genererer store midler tilbake til samfunnet.

Samtidig mener vi at det blir for strengt å forby aktører fra spillbrans­jen å investere i norsk idrett, men et selvsagt krav er at de investerte pengene er tjent på lovlig vis.

Neste uke skal årsmøtet i Start si ja eller nei til de nye investoren­e. Vi tar for gitt at administra­sjonen vil gi årsmøtet en grundig gjennomgan­g av investoren­es bakgrunn og intensjone­r. Så blir det opp til klubbens medlemmer om de vil slippe til denne typen krefter eller ikke. Oddsen er lav for at de sier ja.

 ??  ?? Start-sjefen Even Øgrey Brandsdal ønsker de nye investoren­e velkommen.
Start-sjefen Even Øgrey Brandsdal ønsker de nye investoren­e velkommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway