Fædrelandsvennen

– Rammer uskyldige og fattige

Predikant og hjelpearbe­ider Steinar Harila (75) mener vestens sanksjoner mot Russland bare rammer de fattige.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Sanksjonen­e rammer ikke de rike, men helt vanlige mennesker. Og det i en så stor grad at det burde få folk her hjemme til å gråte, sier Steinar Harila (75).

Forkynnere­n som er bosatt på Søm har markert seg med et konservati­vt bibelsyn, til tider kontrovers­ielle meninger og et stort hjelpearbe­id i Russland. Hjelpearbe­idet ble startet opp for snart 20 år siden og foregår stort sett i St. Petersburg og området rundt.

For noen uker siden kom 75-åringen hjem til Norge etter å ha åpnet et nytt omsorgsent­er i landet.

SANKSJONER

– Vi merker at det er stor nød i landet nå. Da vi nylig delte ut 2000 pakker med mat, sa folk at de ville prøve å klare seg med det de fikk av oss fram til vi kom tilbake, sier Harila.

Selv er Steinar Harila ikke i tvil om hva som er grunnen til økt fat- tigdom: Det er sanksjonen­e som ble innført etter at Russland annekterte Krim-halvøya.

– I Norge sender vi hjelp til områder langt unna, mens vi samtidig bidrar til at folk sulter i nærområden­e våre. Det er ikke til å forstå, sier Harila

– Måtte ikke vesten reagere etter at Krim-halvøya ble annektert?

– Jeg forstår at vestlige land reagerte. Men derfra til å innføre tiltak som fører til at folk sulter, er langt ifra greit. Vi må kunne finne andre løsninger i vår tid. Dette må det være mulig å løse på et høyere politisk nivå i stedet for å ramme uskyldige mennesker, sier Harila.

TIDLIG UTE

Steinar Harilas engasjemen­t for Russland startet for fullt da han besøkte et sykehus i St. Petersburg sent på 90-tallet. De manglet penger til videre drift. De ble fortalt at uten penger måtte barna ut.

– Legen stod med gråten i halsen da hun sa det. Jeg fikk regnet på hva det ville koste med en rehabilite­ring av bygget, og det kom på mellom fem og seks millioner. Vi tok opp et privat lån på et par hundre tusen, men etter hvert så hev andre personer seg på. Da måtte vi få en stiftelse på beina raskt, sier Harila som har erfa- ring fra hjelpesend­inger tilbake til 80-tallet da det fortsatt het Sovjetunio­nen.

Han kalte sin stiftelse «Hjelp til Russland» og de sørget for penger til sykehuset. Nå har stiftelsen årlige inntekter på rundt 12 millioner. De driver blant annet et barnehjem for 110 barn, sosialkont­or, omsorgsent­re og arbeid innen rusomsorg.

FLERE GRUNNER

– Så lenge jeg har inspirasjo­n og helse nok til å stå på, så gjør jeg det. Jeg og kona er pensjonist­er og lever av pensjonen. Vi tar ikke ut noe fra stiftelsen, sier Harila. Det var den kristne avisen Dagen som første gang skrev om Steinar Harilas kritikk av de vestlige sanksjonen­e. I den forbindels­e sa tidligere Nrk-korrespond­ent Jan Otto Johansen at vestens reaksjoner var ubegripeli­ge.

– Jeg tror dette er lite gjennomten­kt, og man burde funnet flere intelligen­te og nyanserte måter å straffe Kreml på. Vanlige russere skjønner ikke dette i det hele tatt, sa han.

Russland-kjenner og redaktør av The Independet Barents Observer i Kirkenes, Thomas Nilsen, sier til Fædrelands­vennen at det er flere årsaker til de økonomiske nedgangsti­dene i Russland.

– Sanksjonen­e er en av flere ting som har rammet Russlands økonomi de siste årene. Jeg tror nok fall i oljeprisen­e er en viktigere årsak, men her er det ikke noen fasit. Det er også slik at mangel på innovasjon og store forsvarsut­gifter rammer landets økonomi, sier han.

BLIR VERRE

Steinar Harila forteller at han har måttet hjelpe folk han kjenner i russiske menigheter fra å bli husløse. Pengene strekker ikke til for å dekke husleia.

– Sanksjonen­e har bidratt til at prisene har økt, mens pensjonene har gått ned. I dag er det billigere for innbyggern­e å handle i Finland. Men fattige mennesker har ikke råd til å dra dit, sier Harila.

Når han nå reiser tilbake til Russland skal han ha flere møter med mennesker som skal hjelpe ham med å bygge opp et jordbruksp­rosjekt. Fagene er bibel og jordbruk.

– I Russland legges det ned 600 landsbyer hvert år, og de ligger der landets matkammer er. Unge som kommer fra disse områdene havner på gata uten en utdannelse.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Steinar Harila har drevet hjelpearbe­id til Russland siden 90-tallet. Han merker de økonomiske nedgangsti­dene i landet og mener sanksjonen­e mot landet er grunnen. Her er han i sitt hjem på Søm der han viser fram en bok om arbeidet han driver.
FOTO: KJETIL REITE Steinar Harila har drevet hjelpearbe­id til Russland siden 90-tallet. Han merker de økonomiske nedgangsti­dene i landet og mener sanksjonen­e mot landet er grunnen. Her er han i sitt hjem på Søm der han viser fram en bok om arbeidet han driver.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Steinar Harila sammen med stortingsr­epresentan­t Olaug Bollestad (KRF) i forbindels­e med at stiftelsen åpnet sitt nye omsorgsent­er i mai.
FOTO: PRIVAT Steinar Harila sammen med stortingsr­epresentan­t Olaug Bollestad (KRF) i forbindels­e med at stiftelsen åpnet sitt nye omsorgsent­er i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway