Fædrelandsvennen

Ort om barnevold

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

ha god kvalitet på jobben vi gjør, er det nødvendig med mer ressurser flere steder, sier Østli videre.

MELDEPLIKT FOR PEDOFILE

Utvalget har kommet med forslag til 57 tiltak på flere nivåer. Blant annet hevder de at det bør innføres meldeplikt for barneoverg­ripere.

– Vi ser at personer som er dømt for seksuelle overgrep mot barn, ofte begår nye overgrep mot andre barn senere. Utvalget mener det bør utredes om barneoverg­riperne bør følges opp etter soning, for eksempel med meldeplikt om hvor de flytter, sier Olsen.

På den måten kan politiet varsle nye kjærester med barn om hva vedkommend­e er dømt for.

– Vi ble kjent med tilfeller hvor barn i en årrekke hadde vært sek- suelle objekter for sine foreldre, enkelte ble også misbrukt allerede som spedbarn. Det er naivt å tro at pedofile ikke vil handle igjen. Derfor må vi gi barna et vern mot denne type mennesker, sier hun videre.

KREVER HANDLING

Hovedbudsk­apet bak forslagene understrek­er et behov for handlingsk­raft og umiddelbar­e tiltak.

– Hensynet til barnets beste må være det sentrale vurderings­temaet for enhver avgjørelse i alle barneforde­lingssaker, og må inn i lovverket.

Barnevolds­utvalget foreslår også å sette ned en egen undersøkel­seskommisj­on, gjennomfør­e et eget kompetanse­løft og innføre autorisasj­oner innen barneverne­t.

– Forslagene sendes nå til hø- ring. Deretter vil utredninge­n vurderes av regjeringe­n, som igjen vil ta den til Stortinget, sier Olsen.

Olsen understrek­er at hun har tro på politisk handlekraf­t, men presiserer at det ikke er nødvendig å vente på Stortinget­s vurdering.

– Jeg håper politikern­e på Sørlandet vil gripe fatt i utredninge­n raskt. Her kan det innføres lokale tiltak, det er ikke nødvendig å vente, sier hun.

Selv skal hun kjempe til kravene er gjennomfør­t.

– Det finnes ingen enkle løsninger, men jeg skal ikke gi meg. Nå kjemper vi for barnas rettighete­r, og det kommer jeg til å gjøre resten av mitt liv, sier Olsen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway