Fædrelandsvennen

Verste syfilis-spredning på 40 år i Norge

- STEINAR VINDSLAND

Folkehelse­institutte­t er bekymret.

Fra slutten av 1990-tallet har antall syfilistil­feller blant menn som har sex med menn økt betydelig i Norge, og sykdommen kan nå betraktes som endemisk i denne gruppen. Det skriver FHI i rapporten «Blod- og seksuelt overførbar­e sykdommer - Årsrapport 2016» som nettopp er publisert.

I rapportens statistikk­er dokumenter­es det at antall smittede i Norge var 61 i 2007, mens det i løpet av 2016 ble registrert 188.

Av tilfellene meldt i 2016 oppgir 81 % (122 tilfeller) at de ble smittet av en tilfeldig partner, 25 av fast partner og for tre tilfeller var relasjonen til smittekont­akten annen/ ukjent.

De fleste menn som har sex med menn (msm) smittes ved tilfeldig sex i Oslo, men det er en tendens til at flere nå smittes i resten av Norge, særlig i større byer som Bergen, Trondheim og Stavanger eller på feriereise­r til europeiske storbyer.

Også blant heteroseks­uelle øker forekomste­n. I 2016 ble det meldt 38 tilfeller av syfilis smittet heteroseks­uelt (24 menn og 14 kvinner), hvorav 82 % var av norsk herkomst. Av de 24 mennene ble 12 smittet i utlandet, hvorav sju i Thailand og tre i Brasil mens 12 ble smittet i Norge, fem i Oslo og de øvrige sju i ulike kommuner.

– Vi må nå 40 år tilbake i tiden for å finne like høye årsinsiden­ser av syfilis i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway