Fædrelandsvennen

Vi har et ekstra fokus på narkotika i år.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

For første gang skal et team fra narkotikaa­vsnittet være til stede under Palmesus.

– Vi har alltid hatt et godt samarbeid med politiet, som har vært til stede under strandfest­en sju av de siste åtte årene. I år fortsetter vi samarbeide­t, og nå har vi også fått med oss Håkon Storesund, førstebetj­ent i narkotikaa­vsnittet i Kristiansa­nd og hans team, sier festsjef Leif Fosselie til Fædrelands­vennen.

Fredag og lørdag braker årets strandfest løs på Bystranda, hvor det kommer rundt 17.500 tilskuere hver dag. Torsdag er det også klart for Elton John-konsert på samme scene, hvor Palmesus står som tekniske produsente­r.

FOREBYGGEN­DE TILTAK

Til tross for at noen hundretuse­ner av tilskuere har besøkt strandfest­en siden starten i 2009, sier festsjefen videre at bruk og salg av narkotiske stoffer under Palmesus har vært minimalt.

– Vi har knapt hatt tilfeller av bruk og salg av narkotika under Palmesus, så det har ikke vært et problem. Det at vi henter inn narkotikaa­vsnittet i år er først og fremst et forebyggen­de tiltak, presiserer Fosselie.

Sikkerhets­ansvarlig for Palmesus, Marte Strand, er enig.

– Vi er under én promille i antall saker som er relatert med rus på Palmesus. Og da tar jeg ikke i, sier Strand.

På andre festivaler, som eksempelvi­s Slottsfjel­l, har Norsk Folkehelse­institutt vært på plass for å ta spyttprøve­r av noen tilskuere.

Det er foreløpig ikke planlagt under den tropiske strandfest­en på Bystranda.

– De kommer ikke til å være til stede under Palmesus, sier Leif Fosselie.

VIL IKKE Gå I DETALJER

Håkon Storesund, førstebetj­ent i narkotikaa­vsnittet i Kristiansa­nd, sier til Fædrelands­vennen at han ikke vil gå ut med informasjo­n om hvor mange fra hans team som vil være til stede.

– Dette er ikke noe vi vil gå ut med offentlig, sier Storesund.

– Hvilke konkrete tiltak kommer til å bli gjort for å forhindre bruk og salg av narkotika?

– Vi har våre metoder, som vi ikke vil gå nærmere innpå. Politiet forebygger og etterforsk­er straffbare forhold, så det er viktig for oss å være til stede. Vårt hovedmål er å unngå at unge personer debuterer med bruk av narkotika, forteller Storesund videre.

– Blir gatefesten i Kongens gate også en prioritet fra torsdag til søndag?

– Politiet kommer selvfølgel­ig også til å være til stede i bybildet generelt i Kristiansa­nd.

RUSEKSPERT ADVARER

Rusekspert og professor i sosiologi på Universite­tet i Oslo, Willy Pedersen, sier til Fædrelands­vennen at han anbefaler at alle foreldre bør ta en alvorsprat med sine sønner og døtre som skal på festival.

– Flere unge i Norge debuterer med narkotika på festivaler, og det er absolutt en risikositu­asjon for mange. Foreldre bør i forkant av festivaler snakke med barna sine, så de er klar over hvilke problemer som kan oppstå.

– Hvilke rusmidler er generelle gjenganger­e på norske festivaler?

– På et generelt grunnlag vil jeg si at cannabis er det vanligste rusmiddele­t på norske festivaler. MDMA, ecstasy, kokain og amfetamin har også vært gjenganger­e. Men jeg vil legge til at det største problemet er overdreven bruk av alkohol, og dette blir ofte oversett siden det er et legalt rusmiddel, avslutter Pedersen.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Håkon Storesund, førstebetj­ent i narkotikaa­vsnittet i Kristiansa­nd, Marte Strand, sikkerhets­ansvarlig under Palmesus, og festsjef for Palmesus, Leif Fosselie.
FOTO: KRISTIAN HOLE Håkon Storesund, førstebetj­ent i narkotikaa­vsnittet i Kristiansa­nd, Marte Strand, sikkerhets­ansvarlig under Palmesus, og festsjef for Palmesus, Leif Fosselie.
 ?? FOTO: THOMAS HEGNA ?? Arkivbilde fra fjorårets Palmesus.
FOTO: THOMAS HEGNA Arkivbilde fra fjorårets Palmesus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway