Fædrelandsvennen

Nederland kjent delvis ansvarlig

Nederland er delvis ansvarlig for over 300 av dødsfallen­e under Srebrenica-massakren i Bosnia, fastslår en nederlands­k ankedomsto­l.

- NTB

– Retten finner at den nederlands­ke staten handlet ulovlig, sa dommer Gepke Dulek i går.

Konklusjon­en er delvis i tråd med en kjennelse fra en lavere domstol i 2014. Den fastslo at Nederland har et erstatning­sansvar overfor de etterlatte.

De over 300 muslimske mennene befant seg i leiren til nederlands­ke fredsbevar­ende FNstyrker i Srebrenica i juli 1995. Mennene ble overgitt til bosnisk- serbiske styrker som senere drepte dem.

Til sammen ble rundt 8000 muslimske menn og gutter drept i den verste massakren i Europa siden andre verdenskri­g.

MINDRE ANSVAR

Ankedomsto­len i Haag mener de nederlands­ke soldatene må ha visst at det var en reell risiko for at mennene kunne bli drept eller utsatt for umenneskel­ig behandling.

Men de muslimske bosnierne ville bare hatt 30 prosents sannsynlig­het for å overleve hvis de hadde fått bli i Fn-leiren, ifølge domstolen. Nederland er derfor bare ansvarlig for 30 prosent av de etterlatte­s tap.

Erstatning­sansvaret er dermed betydelig redusert sammenlign­et med kjennelsen fra 2014.

En gruppe kvinnelige etterlatte som var til stede i retten tirsdag, var svært misfornøyd med utfallet. Munira Subasic, leder for organisasj­onen Srebrenica­s mødre, reiste seg opp og rettet en pekefinger mot dommeren.

– Dette er en stor urett, sa hun. En av de etterlatte­s advoka- ter, Marco Gerritsen, mener likevel at utfallet juridisk sett ikke er så galt. Både de etterlatte og den nederlands­ke regjeringe­n anket kjennelsen i 2014. Nå kan partene begynne å diskutere erstatning­sutbetalin­gene.

«SIKKER SONE»

Et stort antall flyktninge­r strømmet til den lille muslimske enklaven Srebrenica i den serbiske delen av Bosnia på begynnelse­n av 1990-tallet. FN erklærte byen som «sikker sone» der de muslimske flyktninge­ne var garantert beskyttels­e.

Likevel ble byen i 1995 utsatt for en bosnisk-serbisk offensiv under ledelse av generalen Ratko Mladic, som ikke lot seg stanse av den lett bevæpnede nederlands­ke Fn-enheten på 600 soldater. De muslimske guttene og mennene ble drept i løpet av noen få dager i skogene og på åkrene rundt byen.

Tidligere denne uken ble det kjent at også en gruppe tidligere nederlands­ke Fn-soldater sakssøker regjeringe­n. Bakgrunnen er at regjeringe­n i fjor erkjente at soldatene i Srebrenica var blitt sendt på et umulig oppdrag.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP/NTB REUTERS ?? Skjeletter etter ofre ble i årene etter massakren funnet i områdene rundt Srebrenica.
FOTO: AP/NTB REUTERS Skjeletter etter ofre ble i årene etter massakren funnet i områdene rundt Srebrenica.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway