Fædrelandsvennen

23 milliarder kr. i bot fra EU

- NTB

Eu-kommisjone­n ilegger Google en bot på 2,42 milliarder euro for misbruk av sin dominans i markedet. Rekordsumm­en tilsvarer nærmere 23 milliarder kroner.

Eu-kommisjone­n mener Google har misbrukt sin markedsdom­inans som søkemotor ved å gi ulovlige fordeler til et annet Google-produkt, nærmere bestemt Googles tjeneste for prissammen­ligning.

– Google har kommet opp med mange innovative produkter og tjenester som har utgjort en forskjell i livene våre. Det er bra, sier EUS konkurrans­ekommissær Margrethe Vestager.

Men Google har brutt loven, mener hun.

– De har ikke lov til å misbruke sin dominans i ett marked for å gi seg selv en fordel i et annet. Vår gransking viser at det er akkurat det de har gjort, sier hun.

VURDERER ANKE

Vestager gir nå Google 90 dager på seg til å endre praksis og begynne å likebehand­le alle.

Skjer ingenting, kan selskapet i verste fall bli ilagt daglige tilleggsbø­ter på opptil 5 prosent av eierselska­pets gjennomsni­ttlige daglige globale omsetning.

Google selv melder at selskapet vil vurdere en anke.

– Vi er med all respekt uenig i konklusjon­en som ble presentert i dag. Vi vil gjennomgå og vurdere Eu-kommisjone­ns avgjørelse i detalj mens vi vurderer om vi skal anke avgjørelse­n, og vi ser fram til å fortsette å legge fram vår sak, sier Kent Walker som er talsperson for Google.

Googles mål er å koble brukerne med annonsører på en måte som er nyttig for begge parter, fastholder han i uttalelsen.

BEDRE SYNLIGHET

Google begynte med prissammen­ligning i Europa i 2004. Den gang ble tjenesten kalt Froogle. Den skiftet senere navn til Google Product Search og så til Google Shopping.

Eu-kommisjone­n mener Google har gjort sin egen prissammen- ligning ekstra godt synlig i Google-søket, mens rivaler er blitt skjult langt ned i listen over treff.

– Googles strategi for tjenesten for prissammen­ligning handlet ikke bare om å tiltrekke seg kunder. Det handlet ikke bare om å ha en bedre tjeneste enn rivalene, sier Vestager.

Ifølge henne har praksisen forhindret rettferdig konkurrans­e mellom Google og andre tjenester.

POSITIV REAKSJON FRA FORBRUKERR­ÅDET

Forbrukerr­ådet mener det er bra at saken tas tak i.

– For forbrukern­e blir det vanskelige­re å ta et opplyst valg når Google for eksempel manipulere­r søkeresult­atene for egen vinning. Googles søkemotor er portalen til internett for milliarder av forbrukere, sier Finn Myrstad, fagdirektø­r for digitale tjenester i Forbrukerr­ådet.

– Det skal være konkurrans­e og valgfrihet og rettferdig­e søkeresult­ater, sier Myrstad.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX FOTO: NTB ?? EUS konkurrans­ekommissær Margrethe Vestager presentert­e Eu-kommisjone­ns bot i går. Nå har Google 90 dager på en eventuell anke.
FOTO: NTB SCANPIX FOTO: NTB EUS konkurrans­ekommissær Margrethe Vestager presentert­e Eu-kommisjone­ns bot i går. Nå har Google 90 dager på en eventuell anke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway