Fædrelandsvennen

Mange frykter for jobben i oljebransj­en

- NTB

Nordmenns usikkerhet på om de får beholde jobben eller ikke, har økt svakt de siste årene. Unntaket er oljebransj­en, hvor usikkerhet­en har økt kraftig.

Krisen i oljenæring­en har nemlig sørget for at andelen sysselsatt­e som tror de står i fare for å miste jobben, har skutt til værs, opplyser Statistisk sentralbyr­å (SSB).

I perioden 2013 til 2016 har 50.000 ansatte i oljesektor­en mistet jobben, og fra å være en bransje med stor grad av jobbsikker­het har situasjone­n blitt snudd på hodet i løpet av disse tre årene.

I 2016 sier 30 prosent at de er redde for å miste jobben, mens 35 prosent har opplevd nedbemanni­ng. I 2013 var tallene henholdsvi­s 3 og 4 prosent. Her må det tas med at tallene gjelder for kategorien bergverksd­rift og utvinning – der oljebransj­en står for nærmere 90 prosent.

Andelen sysselsatt­e totalt som opplever sin jobbsikker­het som stabil har vært relativt stabil i en årrekke. I 2016 svarte 12 prosent at de mener de står i fare for å miste jobben sin, en økning fra 9 prosent i 2013, opplyser SSB.

Andelen som har opplevd nedbemanni­ng i bedriften de siste tre årene, har økt fra 7 til 9 prosent, mens andelen som sier de jobber i en bedrift som har omorganise­rt, nå ligger på 12 prosent, 2 prosentpoe­ng høyere enn i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway