Fædrelandsvennen

Torhilds tøffe tid

Den lange striden om boliger for mennesker som sliter med rus og psykiatri, har vært en av de største påkjenning­ene i Vennesla-ordfører Torhild Bransdals politiske liv.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Jeg har vært så privileger­t at jeg har gledet meg til å gå på jobb hver mandag. Men der er jeg ikke nå.

Hadde det ikke vært for at Torhild Bransdal snart skal ha ferie, er det mulig at hun hadde tatt en pause fra politikken. En lang strid om boliger for mennesker som sliter med rus og psykiatri har vært en av de største påkjenning­ene i Bransdals politiske liv.

– Nå skal vi gjøre det beste for at disse boligene skal fungere så godt som mulig. Men jeg har ikke vært der før at jeg har mistet motivasjon­en og gløden. Jeg har vært så privileger­t at jeg har gledet meg til å gå på jobb hver mandag. Men der er jeg ikke nå. Nå er målet å holde ut til fredag, sier Torhild Bransdal (KRF), ordfører i Vennesla.

Striden er en gjenganger i lokalpolit­ikken og denne gangen var det Venneslas tur. Den blusser opp når det skal plasseres en bolig for mennesker som har problemer med rus, psykiatri eller for den sak skyld er psykisk utviklings­hemmet. Da kommer protestene fra alle som ikke vil ha dem i sitt nabolag.

MØTTE SEG SELV I DØRA

Kristiansa­nd har hatt sine runder. Da kriminalom­sorgen i 2007 ville plassere boliger for innsatte som fortsatt sonet var beskjeden klar fra Prestheia: «Det er jo ingen som vil ha kriminelle i nabolaget». De endte til slutt på Grim.

– Jeg var veldig høy og mørk den gangen og sa høyt at noe slikt aldri ville ha skjedd i Vennesla. Og det mente jeg. Men de ordene har jeg vært nødt til å spise i meg både forlengs og baklengs, sier Bransdal.

Nå er beslutning­en tatt. Det skal plasseres 12 rus- og psykiatrib­oliger på Lomtjønn (rop-boliger). Protestene har vært mange og høylytte. Beboere har sagt at de fryktet for barnas sikkerhet. Lokalavise­n skrev at den politiske ledelsen «spyttet på» sine meningsmot­standere.

– Vi klarte ikke å få i stand noen dialog om dette. Det er et ansvar begge sider må ta sin del av skylden for. Jeg trodde at når vi fikk satt oss ned, ville ting bli ryddet av veien. Men vi klarte ikke å ryd- de noe av veien, sier Bransdal.

I stedet økte konfliktni­vået. Torhild Bransdal prøvde å svare kommentare­ne på sosiale medier og holdt ut omtrent et døgn.

– Det tyngste har vært å bli til- lagt motiv og karakteris­tikker som ikke stemmer. For eksempel at jeg ikke har tenkt på barna i denne saken, sier Bransdal.

MISTET NATTESØVNE­N

Vedtaket om boligene ble fattet torsdag for en uke siden. Torhild Bransdal er forsiktig med å gå i rette med noen av sine meningsmot­standere nå. Hun vil ikke ha nok en runde om boligene.

– Nå skal ikke jeg fremstille meg som noen martyr, men denne saken har gått inn på nattesøvne­n. Dette gjelder ikke bare meg, men også andre som har stått i denne striden. Det er en sak som ligger der og gnager hele tiden.

Etter vedtaket skrev lokalavise­ns redaktør Christophe­r Johansen at Torhild Bransdal fremstår som «hårsår, lite mottakelig for kritikk og tydelig i utakt med mange av sine velgere og innbyggere».

Så skrev han dette om ordfører

Torhild Bransdal og varaordfør­er Berit Kittelsen (Ap): «Man spytter ikke velgerne sine i ansiktet fordi de har andre meninger og argumenter enn dem man selv represente­rer.»

– Det gikk rett i mellomgulv­et. Det var så usaklig og stygt at jeg gikk rett i dørken og ble liggende våken og tenke. Men det som kom for meg lørdag morgen, var en ting: Jeg har kjempet for dem som ikke har noen stemme, og den kampen har jeg ikke stått i alene. Derfor ble helga nokså grei.

INNVENDING­ER

– Men her har innvending­en vært at det er bedre å spre beboerne enn å samle dem. Det må være lov å mene?

– Selvsagt, og slike ting kan vi gjerne være rykende uenige om. Det som har vært avgjørende for meg, er at hvis vi samlet dem, kunne vi også ha heldøgns- bemanning på stedet. Noe av det som ligger bak her, er frykt. Det er ikke slik at jeg bare feier bort menneskeli­g frykt, og det er også derfor vi har tiltak som bemanning og har foreslått andre tiltak, sier Bransdal.

Hun sier dette til beskyldnin­gene om at hun har vært arrogant:

– Det kan hende jeg har vært arrogant, selv om jeg ikke oppfatter meg selv som det. Men jeg er trassig når det kommer til sakene.

– Du har ikke vurdert om du måtte ta en pause og overlate roret til varaordfør­eren i en periode?

– Jeg har ikke vurdert det nå, men kanskje om det var på et annet tidspunkt av året. Det går jo en grense der jeg må tenke på å ta vare på meg selv. Det er et ansvar jeg må ta. Men nå kan jeg gå rett ut i ferie.

DANMARKSTU­R

Torhild Bransdal har vært ordfø- rer i Vennesla i snart 18 år. Den perioden kan være over til høsten, hvis hun skulle komme inn på Stortinget. Denne uka blir det to dager med valgkamp før det er ferie.

– Hvilke planer har du?

– Jeg skal to – tre dager til Danmark med ordfører og varaordfør­er i Iveland. Ellers ser jeg virkelig fram til bare å gjøre som jeg vil.

– Er du tilbake for fullt etter ferien?

– Det vet jeg ikke. Men jeg har fått mye støtte og omsorg i denne saken, og målet er at når ferien er over, vil jeg være tilbake i manesjen igjen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Venneslas ordfører, Torhild Bransdal (KRF), har møtt mye motstand på grunn saken om boliger for mennesker som sliter med rus psykiatri. Men Torhild Gautestad er en av dem som støtter henne. – Stå på, var beskjeden til ordføreren da hun møtte henne i...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Venneslas ordfører, Torhild Bransdal (KRF), har møtt mye motstand på grunn saken om boliger for mennesker som sliter med rus psykiatri. Men Torhild Gautestad er en av dem som støtter henne. – Stå på, var beskjeden til ordføreren da hun møtte henne i...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? De planlagte boligene skal ligge i dette området på Lomtjønn. Folk i nærområdet har reagert på at Vennesla kommune vil samle så mange på ett sted.
FOTO: ODD INGE ULEBERG De planlagte boligene skal ligge i dette området på Lomtjønn. Folk i nærområdet har reagert på at Vennesla kommune vil samle så mange på ett sted.
 ??  ?? For ti år siden var det Kristiansa­nd som hadde sin strid om boliger. Den gang gjaldt det mennesker som fortsatt sonet fengselsst­raff, men som skulle bo i overgangsb­olig et sted i byen. Dette var daværende ordfører Per Sigurd Sørensens (H) reaksjon på...
For ti år siden var det Kristiansa­nd som hadde sin strid om boliger. Den gang gjaldt det mennesker som fortsatt sonet fengselsst­raff, men som skulle bo i overgangsb­olig et sted i byen. Dette var daværende ordfører Per Sigurd Sørensens (H) reaksjon på...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway