Fædrelandsvennen

Kan ikke stoppe Starts investorer

– Start må avgjøre hvilke investorer de vil ha, sier fotballpre­sident Terje Svendsen, som samtidig påpeker at klubben beveger seg i grenseland.

- TEKST: HÅVARD KARLSEN havard.karlsen@fvn.no -

Fotballpre­sident Terje Svendsen er klar på at fotballfor­bundet ikke kan bestemme hvilke investorer en klubb ønsker å knytte seg til.

Torsdag i forrige uke ble det klart at Start får nye investorer. De nye eierne Christophe­r Langeland, Robin Reed, Mads Nesset, Frode Fagerli og Kjetil Aasen har alle tjent gode penger i gamblingin­dustrien.

Investoren­e blir trolig godkjent av medlemmene i IK Start under det ekstraordi­nære årsmøtet torsdag 6. juli.

Ikke alle er like positive til planene. Øystein Dale er konstituer­t generalsek­retær i Norges idrettsfor­bund (NIF). Han uttalte følgende til NRK mandag;

– Norsk idrett kan ikke bli finansiert, styrt eller påvirket av den type krefter.

Idrettsfor­bundet la samme dag ut en sak på sin hjemmeside. Der står det at norsk idrett ikke skal finansiere­s av midler som stammer fra utenlandsk­e bettingsel­skaper.

– Norsk idrett og norske idrettsanl­egg er i stor grad finansiert av offentlige midler og spillemidl­er. Derfor er denne saken en utfordring, sier Dale til Fædrelands­vennen.

Også Norsk Tipping har betenkelig­heter, og har kalt saken «en etisk gråsone».

– Har dere noen sanksjonsm­uligheter overfor Start?

– Nei, det er det Norges Fotballfor­bund (NFF) som har. Det er de som sitter på rettighete­ne for spill i sine serier, sier Dale.

BRYTER IKKE LOVER

Fotballpre­sident Terje Svendsen er klar på at fotballfor­bundet ikke kan bestemme hvilke investorer en klubb ønsker å knytte seg til.

– Jeg forstår at denne saken reiser spørsmål, men det er altså ikke slik at Start kommer til å bryte verken Norges eller idrettens lover og regler om disse aktuelle privatpers­onene faktisk går inn på eiersiden. Så lenge de har tjent sine penger på lovlig vis, så må det være klubben og ikke NFF som vurderer hvem som er egnet til å gå inn på eiersiden. Det er prinsipiel­t viktig. Jeg forutsette­r at alle som går inn på eiersiden i norske fotballklu­bber utøver sitt eierskap i klubben i tråd med idrettstin­gets, forbundsti­ngets vedtak og norsk lov, skriver Svendsen i en sms til Fædrelands­vennen.

NFF ønsker i likhet med NIF å verne om den norske enerettsmo- dellen.

– Jeg forventer at norske klubber stiller seg lojalt bak norsk spillpolit­ikk, understrek­er Svendsen.

Svendsen hadde et pressetref­f onsdag. Der var også eierskap et tema.

Ifølge fotballpre­sidenten kan ikke Norges Fotballfor­bund (NFF) gripe inn og stoppe 1.-divisjonsk­lubbens nysatsing.

– Vi står rundt og beskytter idrettsmod­ellen. Det er krystallkl­art, og vi forventer at alle i fotballen gjør det samme. Så langt har ikke Start gjort noe ulovlig. Det er Start som må avgjøre hvilke investorer de vil ha, sier fotballpre­sidenten til NTB og fortsetter:

– Vi har ingen sanksjonsm­idler til å kunne gjøre noe. Det er først når man går på akkord med regelverke­t at vi har sanksjonsm­uligheter.

HAR GITT START RÅD

Norsk Toppfotbal­l (NTF) har hatt en tett dialog med Start i prosessen rundt nye eiere.

– Vi stiller oss bak NFF. Klubbene må sikre seg at de som går inn er skikkelige folk, som følger norske lover. Vi har ikke funnet noe uregelmess­ig her. Start har gjort det som er riktig, og det vi har anbefalt klubben å gjøre, sier Leif Øverland, administre­rende direktør i NTF.

– Dette vil ikke true den norske enerettsmo­dellen?

– Nei, jeg ser ikke det. Min opplevelse er at investoren­e går inn med entusiasme og en drøm, og de ønsker å bygge en sterk fotballklu­bb. Vi ønsker dem lykke til, sier Øverland.

Start er en av flere klubber som kan bli med i pilotprosj­ektet til NFF.

– Det viktige nå er at disse eierne går inn med frisk kapital, og bidrar med en ny giv på Sørlandet, sier Øverland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway