Fædrelandsvennen

Sandkunstn­er til EM i Finland

Elisabeth Kristensen

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Det har gått mye krefter og timer til disse skulpturen­e, sier kunstner Elisabeth Kristensen, som har ansvaret for sandskulpt­urene i Gravane, som ble ferdige tirsdag kveld.

I år har hun også invitert russiske Konstantin Evdokimov og nederlands­ke Ludo Rogers, som har laget hver sin skulptur.

– Vi har brukt 60 tonn med sand i år, og utenom det består skulpturen­e stort sett bare av sprayet vann og en tynn hinne med lim utenpå, forteller Kristensen.

De tre skulpturen­e skal stå i Gravane til midten av august.

TURISTER STOPPER OPP

Kristensen har fått en rekke kommentare­r fra forbipasse­rende i Gravane hver sommer siden 2010. De fleste er positive.

– Mange bruker å stoppe for å se på skulpturen­e, og det er veldig hyggelig. Det er både turister og lokale som kommer bort for å kikke og ta en prat.

– Men det kommer også et par negative bemerkning­er i løpet av sommeren?

– Ja. Og de verste kommer stort sett fra menn i 40-årene med for mye selvtillit. De lyder ofte «Å, det der kunne jeg lett ha klart å lage selv, jeg er ikke imponert». Noen sier også at et barn kunne ha laget noe lignende.

Et problem tidligere har også vært at flere av sandskulpt­urene har blitt utsatt for hærverk, spesielt i helgene.

– Tidligere har det skjedd en del hærverk under Palmesus, noe som er synd. Men de siste årene har jeg skjønt at dette er utenfor min kontroll. Hvis ikke Kristiansa­nd klarer å la verkene stå i fred, så er ikke det noe jeg kan gjøre noe med.

DELTAR I EM

Torsdag morgen går turen til i EM i sandskulpt­urering i Finland.

– I forkant har jeg ikke spesielt mye nerver, men jeg kjenner det alltid litt når jeg står der. Årets oppgave handler om å lage en sandskulpt­ur som er inspirert av Finland. Vi får helt frie tøyler til å jobbe så mye vi vil helt fram til søndag. Da skal skulpturen være klar, og vinneren kåres.

Tidligere har hun kapret flere priser for sine skulpturer i snø, sand og is. En av dem skiller seg ekstra ut.

– Jeg mottok en pris i fjor som var ekstra stas. Det skjedde i Russland, og grunnen til at den prisen skiller seg ut er at russerne er ekstremt gode i dette faget, sier en fornøyd Kristensen videre.

– Er det vanskelig å leve av denne kunstforme­n?

– For mange er det en vanskelig utfordring, ja. Men for min del har det gått bra de siste årene, selv om det går utrolig mange timer til dette, sier Kristensen, som har mottatt flere stipend og tidligere vært på turné med sandskulpt­urer for Den kulturelle skolesekke­n.

HENTET GJESTEKUNS­TNERE

Bak en stor sandskulpt­ur ligger det mange timer med hardt arbeid. Derfor har Kristensen invitert to gjestekuns­tnere i år som kunne hjelpe til med utstilling­en.

Russiske Konstantin Evdokimov er en av dem, og i år bidrar han med sandskulpt­uren «Time / No Time».

– Dette er første gangen jeg jobber i Kristiansa­nd. Tidligere har jeg stilt ut skulpturer på Geilo. Så det var gøy at jeg ble hentet hit, sier Evdokimo.

Den siste sandskulpt­uren i Gravane er signert den nederlands­ke kunstneren Ludo Rogers.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Elisabeth Kristensen har vunnet en rekke priser for sine skulpturer i sand, snø og is. Torsdag dro hun til Finland for å delta i EM i sandskulpt­urering.
FOTO: KRISTIAN HOLE Elisabeth Kristensen har vunnet en rekke priser for sine skulpturer i sand, snø og is. Torsdag dro hun til Finland for å delta i EM i sandskulpt­urering.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Bak en sandskulpt­ur ligger det mange timer hardt arbeid. Derfor har Kristensen hentet hjelp i form av to kunstnere som har laget hver sin skulptur. Her jobber Konstantin Evdokimov i Gravane.
FOTO: KRISTIAN HOLE Bak en sandskulpt­ur ligger det mange timer hardt arbeid. Derfor har Kristensen hentet hjelp i form av to kunstnere som har laget hver sin skulptur. Her jobber Konstantin Evdokimov i Gravane.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Elisabeth Kristensen­s sandskulpt­ur «Head in the clouds» ble ferdig tirsdag kveld. Flere sponsorer har kjøpt logoplass på sandskulpt­uren, som er et bestilling­sverk.
FOTO: KRISTIAN HOLE Elisabeth Kristensen­s sandskulpt­ur «Head in the clouds» ble ferdig tirsdag kveld. Flere sponsorer har kjøpt logoplass på sandskulpt­uren, som er et bestilling­sverk.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Den nederlands­ke kunstneren Ludo Roders står bak den tredje sandskulpt­uren i Gravane. Hun hadde ikke anledning til å møte på bildet.
FOTO: KRISTIAN HOLE Den nederlands­ke kunstneren Ludo Roders står bak den tredje sandskulpt­uren i Gravane. Hun hadde ikke anledning til å møte på bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway