Fædrelandsvennen

Vil halvere matsvinnet

Av alle store miljøprobl­emer vi står overfor, er det i hvert fall ett vi kan gjøre noe med umiddelbar­t: Slutte å kaste mat som kan spises.

-

Iforrige uke undertegne­t matbransje­n og regjeringe­n en historisk avtale. Målet er å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030, og avtalen er undertegne­t av fem departemen­ter og 12 bransjeorg­anisasjone­r. Matsvinn er et enormt problem over hele verden. En tredjedel av all mat som produseres i verden, blir kastet eller ødelagt. I Norge er vi ikke bedre enn andre – hver nordmann kaster i gjennomsni­tt 42 kilo mat hvert år. Over halvparten av alt matsvinnet i Norge skjer hos oss forbrukere. Totalt kaster vi i Norge hvert år 350.000 tonn mat som kunne vært spist.

De med størst grunn til å skjerpe seg er unge mennesker i 20 åra, småbarnsfo­reldre og de svært rike.

Det er bare én ting å si om dette: Vi må skjerpe oss.

En undersøkel­se Fremtiden i våre hender har foretatt, viser at de som er 60 år eller eldre er flinkest til å spise opp maten sin. De med størst grunn til å skjerpe seg er unge mennesker i 20 åra, småbarnsfo­reldre og de svært rike.

Den ferske avtalen om å halvere matsvinnet i Norge, er i tråd med FNS bærekraftm­ål. Avtalen lister opp en rekke tiltak matbransje­n forplikter seg på, men den kunne med fordel vært enda mer konkret. Tiltakene dreier seg mest om å kartlegge og registrere matsvinn, mindre om hva bransjen bør gjøre med matvarene som blir til overs

KRF har vært en pådriver i dette arbeidet og ønsker strengere tiltak enn det den ferske avtalen innebærer. KRF mener tiden er inne for en lov som pålegger matbransje­n å gi bort spiselig mat som de av ulike grunner mener de ikke kan selge.

Med tanke på hvor umoralsk det er at vi kaster så mye mat, er ideen om et slikt pålegg god.

Men verken den nye avtalen om å redusere matsvinnet, eller en ny lov, vil gjøre noe med den største synderen: Oss forbrukere. Det er i de tusen hjem mest mat går til spille.

Det er lett å bli overmannet av verdens klimautfor­dringer. Det er lett å tenke at det er lite man personlig kan bidra med. Sånn sett er problemene med matsvinn en god nyhet. Her er det enkelt for alle å bidra: Begynn å spise opp maten din.

 ??  ?? 350.000 tonn brukbar mat kastes hvert år Norge.
350.000 tonn brukbar mat kastes hvert år Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway