Fædrelandsvennen

40 millioner kr. fra EU til blått fokus

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

Sørlandets Europakont­or har fått Eu-støtte på 40 millioner kroner for å drive forskning under havoverfla­ten. Det håper de vil kunne skape nye arbeidspla­sser.

– Det er helt klart. Vi håper vi kan dra i gang aktivitete­r som gir arbeidspla­sser på Sørlandet.

Det forteller administre­rende direktør i Sørlandets Europakont­or, Stig Marthinsen.

Sammen med GCE Node og ti andre partnere starter de 1. oktober opp forsknings­prosjektet Periscope. Målet er å identifise­re og utvikle nye forretning­smulighete­r innen blå vekst – det som befinner seg under havoverfla­ten i Nordsjøen. Prosjektet vil bli ledet fra Sørlandet.

OMSTILLE FRA OLJE OG GASS

– Vi skal se på muligheten for å skape et innovasjon­s-økosystem i Nordsjøen, og bringe fram partnerska­p mellom forskere og næringsliv slik at de skal sikre bærekrafti­g forretning­sutvikling innenfor maritime markeder. sier Marthinsen.

– Hva vil det bety rent konkret? – Det betyr at vi skal se inn i krystallku­len. Vi skal prøve å se hvilke markeder som kommer og hvor langt i fremtiden de ligger. Hvilke er det vi har forutsetni­nger for å begynne å jobbe med nå som kan medføre at vi kan omstille oss fra olje og gass, for å skape nye muligheter innenfor fornybar energi, sier Marthinsen.

Fornybar havenergi, mineralutv­inning på havbunnen, marin bioteknolo­gi, marine teknologie­r, spesialise­rte fartøyer og infrastruk­turer er noe av det som det blir satt fokus på ifølge forsknings- og innovasjon­sleder i GCE Node, Marit Dolmen.

– Dette prosjektet vil styrke arbeidet vårt med å skape en god arena for nyutviklin­g innen havrommet, mener Dolmen.

– Det er mye av kompetanse­n man har fra olje og gass-sektoren som kan overføres til dette vide området som vi kaller blå vekst. Dette kan absolutt legge et grunnlag for å skape nye arbeidspla­sser i regionen.

– STORT FOR LANDSDELEN

Administre­rende direktør i Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n, Anita S. Dietrichso­n mener prosjektet er en stor nyhet for landsdelen.

– Det er viktig på flere måter, både sett ut i fra et miljømessi­g og bærekrafti­g perspektiv, men også fordi det ligger et stort forretning­smessig potensial i havnæringe­n som vi i Agder ennå ikke har utnyttet skikkelig, sier Dietrichso­n.

Ifølge en Oecd-rapport vil veksten i havbaserte næringer bidra til en dobling i bidraget til verdensøko­nomien frem mot 2030.

– Her må Sørlandet også ta en posisjon. Med de naturgitte fortrinn vi har, kombinert med teknologi og kunnskap, er det opplagt at vi har et stort potensial for vekst i denne næringen.

Prosjektet hvor flere hundre bedrifter og forskere rundt Nordsjøen vil delta blir ledet fra Kristiansa­nd og Sørlandets Europakont­or.

 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Administre­rende direktør i Sørlandets Europakont­or, Stig Marthinsen, tror fokuset på blå vekst vil føre til nye arbeidspla­sser på sikt.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Administre­rende direktør i Sørlandets Europakont­or, Stig Marthinsen, tror fokuset på blå vekst vil føre til nye arbeidspla­sser på sikt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway