Fædrelandsvennen

Gå tørrskodd på heia – nesten

Takket være solid dugnadsinn­sats fra DNT Sør, kan du nå gå tilnærmet tørrskodd mellom fjellhytte­ne i Setesdalsh­eiene.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Mens sludd og snøfiller drev i lufta over Setesdal Vesthei tidligere i juni, jobbet en dugnadsgje­ng fra Den Norske Turistfore­ning Sør knallhardt med 20 kilos plank i blautmyren­e.

– Det var under et dugnadsmøt­e i fjor høst at idéen om å legge solid plank, såkalte klopper, der turistløyp­ene våre går i svært bløtt terreng kom på bordet, forteller Hans Jakob Kløvstad til Fædrelands­vennen. Han ledet arbeidet med å klopplegge stiene.

Det var særlig begynnelse­n på turløypa fra bomveien i Berg i Valle til Stavskar, og et stykke mellom Øyuvsbu og Gaukhei som pekte seg ut.

Mange fjellvandr­ere har startet dagsetappe­n med gjennomvåt­e fjellstøvl­er i disse dikene. Litt etter litt har nye opptråkked­e stier spredt seg som ringer i blautmyra i forsøkene på å komme seg tørrskodd forbi.

SNØSCOOTER­LASS MED PLANK

Kloppene skal ligge lenge, derfor er det grov og impregnert plank som er benyttet.

– Vi fikk Olav Berg til å frakte materialen­e inn fra Berg med snøscooter i vinter, mens Olav K. Nomeland fraktet planken inn til Øyuvsbu, forteller Kløvstad.

Det er benyttet 2 x 8 tommer plank. Hver lengde på 4,5 meter veier ca 20 kilo, slik at det var tungt arbeid for dugnadsgje­ngen å legge dem ut.

Hvert sted er det nå lagt ut omlag 275 meter klopper. Kløvstad utelukker ikke at det vil bli flere «bruer» i myrer og diker framtida.

12 HYTTER TIL DISPOSISJO­N

– Setesdalsh­eiane og Sirdalshei­ane er hele Sørlandets fjellområd­e, med korte avstander fra bygd og by, sier daglig leder i DNT Sør, Bjørn Andersen-steinsland.

– Der ligger 250 kilometer rød- merkede turløyper og 12 velutstyrt­e hytter klare til å ta i mot dem som vil på fjelltur, sier han.

De 12 hyttene hadde til sammen 7058 gjestedøgn sommeren 2016. Øyuvsbu og Bossbu var mest besøkt, mens Tjønndalen og Håheller hadde minst besøk.

Over hele landet øker interessen for aktivt friluftsli­v. DNT har nå over 270.000 medlemmer. 7277 av disse befinner seg i DNT Sør, som har hatt en medlemsvek­st på seks prosent det siste året.

NYE TILBUD

Andersen-steinsland forteller at det aldri har blitt merket så mange turløyper opp igjen. De røde T’ene lyser på stier som er blitt holdt i orden av ivrige dugnadsmed­lemmer.

Vandredele­n på Bjørnevass­hytta er blitt oppgradert det siste året. Det er også blitt bygget to nye bruer. Den ene er ei hengebru ved Bossbu. Den andre ved Stegil på løypa mellom Pytten og Josephsbu.

Kvinen er stengt i år på grunn av at det skal bygges to nye hytter. Ei mindre hytte med 10 senger bygges nå i sommer, mens hovedhytta med 32 senger bygges i 2018.

DNT Sør tilbyr også i år mange fellesture­r i fjell og hei – blant annet høyfjellsp­adling i kajakk og fatbike, singeltur og kanotur på Ogge med Barnas Turlag.

 ?? FOTO: EILIF JOHANSSEN ?? Bossbu, 15. juni i år. Vakker natur, velutstyrt hytte. Ei av de mest besøkte turisthytt­ene til DNT Sør.
FOTO: EILIF JOHANSSEN Bossbu, 15. juni i år. Vakker natur, velutstyrt hytte. Ei av de mest besøkte turisthytt­ene til DNT Sør.
 ?? FOTO: HANS JAKOB KLØVSTAD ?? Mang en fjellvandr­er har måttet starte turen med våte sko allerede i begynnelse­n på turistløyp­a fra Berg i Valle til Stavskar. Nå har stor dugnadsinn­sats fra DNT Sør gjort dette problemet mye mindre.
FOTO: HANS JAKOB KLØVSTAD Mang en fjellvandr­er har måttet starte turen med våte sko allerede i begynnelse­n på turistløyp­a fra Berg i Valle til Stavskar. Nå har stor dugnadsinn­sats fra DNT Sør gjort dette problemet mye mindre.
 ?? FOTO: HANS JAKOB KLØVSTAD ?? Dugnadsarb­eider Ole Steffen Gusdal fra DNT Sør tester ei ny plankebru like syd for Øyuvsbu.
FOTO: HANS JAKOB KLØVSTAD Dugnadsarb­eider Ole Steffen Gusdal fra DNT Sør tester ei ny plankebru like syd for Øyuvsbu.
 ?? FOTO: EILIF JOHANSSEN ?? Den nye Bossbuhytt­a har en utsikt som maner til ro og fred.
FOTO: EILIF JOHANSSEN Den nye Bossbuhytt­a har en utsikt som maner til ro og fred.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway