Fædrelandsvennen

Tror ikke drapet var et uhell

Undersøkel­sen av den drepte 43-åringen viste at han ble stukket i hjertet med stor kraft. Påtalemynd­igheten mener det viser at drapet ikke var et uhell, slik den tiltalte 30-åringen hevder.

- TEKST: GEIR CHR. JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Rettssaken mot den svenske mannen (30) som er tiltalt for drapet på en polsk mann (43) i Kongens gate i Kristiansa­nd i oktober i fjor startet onsdag i Kristiansa­nd tingrett.

Mannen, som var tiltaltes mors samboer, døde etter ett enkelt knivstikk til hjertet. I rettssaken forklarte tiltalte at knivstikki­ngen var et resultat av et uhell da han skulle ordne seg en brødskive.

– Lengst inne på kjøkkenet finnes en magnetrems­e med kniver. Jeg tok en fordi jeg skulle skjære brød. Jeg gikk mot brødfjøla som ligger i skapet mot veggen. Jeg snudde meg rundt med kniven og den trengte inn i ham. Jeg fikk panikk, dro ut kniven og slengte den i vasken, sa den tiltalte 30-åringen da han forklarte seg i Kristiansa­nd tingrett.

SAKKYNDIG UENIG

Silje Osberg, lege på seksjon for rettspatol­ogi og klinisk rettsmedis­in ved Oslo universite­tssykehus mente det var flere elementer som gikk imot tiltaltes forklaring.

– Stikket har skåret gjennom brystbeine­t, hvilket krever stor kraft, og det har gått 10–15 centimeter inn i kroppen, sier Ose- berg.

Tiltalte forklarte i retten at han holdt kniven med eggen nedover, på den måten man vil holde en kniv for å skjære brød. Obduksjons­rapporten viste at kniven må ha vært holdt motsatt retning.

– Sårene gir tegn på at kniven har vært vendt oppover, motsatt håndgrep som man vil forvente ved brødskjæri­ng. Det taler mot tiltaltes forklaring, sier Oseberg.

GODT FORHOLD

Tiltalte forklarte for retten at han i en periode hadde bodd på sofaen i leilighete­n hvor mora og hennes samboer bodde. Denne kvelden åpnet tiltalte en flaske med 50 prosent sprit og tok noen tabletter rivotril, etter å ha kommet ut av arresten noen timer tidligere for et annet forhold.

Han skulle finne noe brød, og forklarte at det hele var et uhell som skjedde under påvirkning av piller og alkohol.

– Jeg hadde et godt forhold til ham, og det var ingen krangling eller bråk mellom oss. Vi hadde bare diskusjone­r og pratet denne kvelden, sa tiltalte.

– Jeg snudde meg rundt og var på vei i stort tempo, og han strekker seg fram mot grytene, og dermed traff jeg ham, sa 30-åringen.

PRESSET På FORKLARING­EN

Konstituer­t statsadvok­at Johan Martin Kile presset tiltalte på flere deler av hans forklaring. Han påpekte blant annet at brødet som lå på kjøkkenet allerede var oppskåret.

I politiavhø­r sa tiltalte at han trodde han hadde truffet ham i magen med kniven. Under rettssaken demonstrer­te han derimot hvordan han hadde kniven i brysthøyde.

Etter hendelsen forklarte tiltalte at han fikk panikk da fornærmede sank sammen på golvet, og han løp ut på gata, hvor han gikk rundt i byen før en politipatr­ulje kjente ham igjen fra hendelsene dagen før og pågrep ham.

Rettssaken fortsetter torsdag.

NABO KOM MIDT I DRAMAET

Etter tiltaltes forklaring, førte aktoratet vitner onsdag i Kristiansa­nd tingrett. En nabo beskriver at hun hørte høye lyder drapsnatte­n, som hun reagerte veldig på.

– Det er noen lyder, rop eller bråk som gjør at jeg åpner døra til trappeoppg­angen. Jeg husker en damestemme og noen lyder som gjorde at jeg forsto at noe var veldig galt i første etasje, sa hun.

Kvinnen gikk ned for å høre hvor det kom fra.

– Jeg banket på døra, men fikk ikke noe svar. Jeg tok i døra og den gikk opp. Der ser jeg en dame og blod på golvet. Det er en person litt lenger inne som har blod på seg og som ser på meg med et spesielt blikk, sa hun.

Hun så også en annen person. – Dama spør hvem jeg er. Jeg sa jeg var naboen. Så sier hun at jeg måtte komme meg ut. Jeg så at han hadde problemer han som var inntil vinduet. Veldig spesielt. Jeg forsto det var veldig galt. Jeg løp ut og opp og ringte til politiet, forklarte hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Konstituer­t statsadvok­at Johan Martin Kile hilser på forsvarer Svein Kjetil Lode Svendsen.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Konstituer­t statsadvok­at Johan Martin Kile hilser på forsvarer Svein Kjetil Lode Svendsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway