Fædrelandsvennen

For noen familier betyr ferieturen

En ferietur om sommeren er ingen selvfølge for alle familier.

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

– Det er godt å slippe presset etter sommerferi­en når alle forteller om hva de har gjort i ferien. Nå har vi også vært i Danmark og badet og lekt, smiler mamma Randi Jensehauge­n.

Jensehauge­n er mamma til Gabriel på syv år og Kristina på fem. Fra utsiden ser de ut som hvilken som helst familie, men under overflaten har det i flere år skjult seg en utfordring som har gjort familiehve­rdagen vanskelig.

ANGST OG DEPRESJON

– Jeg har slitt med angst og depresjon i flere år. Nå har jeg det mye bedre psykisk. Det å kunne dra på en ferie betyr så mye, forteller hun, og sier at hele familien merker en forbedring.

Gjennom Blå Kors har Randi og familien benyttet seg av Barnas Stasjon.

Første uka i juni dro de til Skallerup i Danmark sammen med 60 andre fra Blå Kors. Muligheten til å dra på ferie har ført til at familien Jensehauge­n føler seg som en hvilken som helst annen familie, til tross for utfordring­ene de sliter med.

FLERE TILTAK

Det finnes flere tiltak som tar sikte på å hjelpe familier med ulike utfordring­er. Blå Kors og Røde Kors sine ferietilbu­d er to av dem.

Jensehauge­n ble tipset om Blå Kors da datteren var ett år gammel.

– Fra første møte var det helt fantastisk. Det å komme på en plass og bli møtt som et menneske selv om du sliter med noe, gjør noe med deg, sier hun.

Hun har valgt å være åpen om et relativt tabubelagt tema for å kunne hjelpe familier i samme situasjon, og har fått god støtte fra sønnen.

– Vi tenker at om det vi gjør kan få et annet barn til å få det bedre er det verdt det. Familier med problemer må vite at det finnes noen der ute som kan hjelpe deg. Det er kjempevikt­ig.

HJELP TIL 200 FAMILIER

I 40 år har Blå Kors tilbudt ferier til vanskeligs­tilte familier. Inger Sørensen er virksomhet­sleder for Blå

Kors ferier og fritid og kaller jobben sin et privilegiu­m.

– Å jobbe med dette sprer mening i en arbeidshve­rdag. Det er bare positive opplevelse­r for oss som jobber med prosjektet og for dem som deltar.

Bare i sommer har Blå Kors gitt 200 familier muligheten til ferieopple­velser. Sørensen forteller at det primært er familier som av ulike grunner har problemer med rus, fysisk og psykisk helse og økonomi som deltar.

VIL UTVIDE

Planen er å utvikle konseptet med ferie til alle videre.

– Vi vil bidra til å gjøre alle ferieperio­der positive ved å tilby et ferietilbu­d gjennom hele året, forteller hun, og gir uttrykk for at hun gleder seg til å komme i gang.

I juli og august tilbyr Blå Kors en ferieuke på Birkeland i Birkenes. Tilbudet er nasjonalt, men Blå Kors i Kristiansa­nd forvalter midlenet.

KRF MED TILTAK

KRF har sørget for en halv million kroner i år til ferieprosj­ektet til Blå Kors.

– Alle barn i Norge bør få et ferietilbu­d, sier Knut Arild Hareide, leder i KRF.

2000 barn i Kristiansa­nd kommune lever i familier med inntekt under fattigdoms­grensa, viser tall fra Bufdir.

Hareide og stortingsr­epresentan­tene Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan forteller at partiet er opptatt av å bekjempe barnefatti­gdom. De peker på jobb til alle som viktigst, men vil også redusere problemet ved å øke trygden, tilby kontantstø­tte, sikre gratis barnehagep­lass i kortere perioder, få ned barnehagek­ostnadene og gi kontantstø­tte. Frivilligh­etstilbud trekkes også fram som et tiltak.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAMILLA RUDBERG ?? Randi Jensehauge­n og sønnen Gabriel er takknemlig for å kunne dra på sommerferi­e.
FOTO: KAMILLA RUDBERG Randi Jensehauge­n og sønnen Gabriel er takknemlig for å kunne dra på sommerferi­e.
 ?? FOTO: BLÅ KORS ?? De fleste familier ønsker seg ferieopple­velser i sommerferi­en.
FOTO: BLÅ KORS De fleste familier ønsker seg ferieopple­velser i sommerferi­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway