Fædrelandsvennen

Stopper It-utflagging

Programmet for å flagge ut It-systemene i Helse sørøst, settes på vent. Helseregio­nen vurderer å droppe hele avtalen.

- NTB

Styret i helseregio­nen var kalt inn til ekstraordi­nært møte onsdag for å drøfte oppfølging av ITskandale­n.

Etter planen skulle utflagging­en være i gang i begynnelse­n av mai. I etterkant av NRKS avsløringe­r om at utenlandsk­e It-arbeidere har hatt tilgang til pasientopp­lysninger, besluttet styret å utsette prosjektet. Onsdag ble det vedtatt at planene settes på vent inntil videre.

Konsulents­elskapet Pricewater­housecoope­rs har gjort en ekstern gjennomgan­g av It-prosjektet.

– Pwcs sluttrappo­rt viser at det ikke har vært god nok kontroll på moderniser­ingsprosje­ktet. Dette er alvorlig, og det er derfor prosjektet ble stilt i bero den 24. mai, sier administre­rende direktør Cathrine Lofthus.

LOGGET På FRA MALAYSIA

Undersøkel­sene viser at 36 personer med tilknytnin­g til den eksterne leverandør­en har hatt utvidede administra­torrettigh­eter. Det betyr at de har hatt tilgang til helseopply­sninger, men også at det er begrenset sporbarhet. Dermed er det vanskelig å etterprø- ve hvordan tilgangen er benyttet.

I tillegg har 86 personer hatt tilgang av mindre omfattende karakter, konstatere­s det i PWCrapport­en.

– Det har vært 150 pålogginge­r fra Malaysia. Dette kan være i strid med avtalen, sier Are Muri i PWC til NRK

Venstre mener ledelsen i helseregio­nen har tatt for lett på pasientsik­kerheten og at administre­rende direktør og styreleder bør trekke seg.

– De har for ensidig vært opptatt av å frigjøre investerin­gsmidler til andre formål i Helse sør-øst ved å inngå en storstilt leasingavt­ale med HP Enterprice, sier helsepolit­isk talsmann Ketil Kjenseth og viser til at avtalen skulle frigjøre nærmere 5 milliarder kroner.

ØKONOMISK UVISSHET

Dattersels­kapet Sykehuspar­tner skal fortsatt ha ansvaret for IT i helseforet­aket inntil man har kontroll på tilganger, personvern og informasjo­nssikkerhe­t, vedtok styret. Sykehuspar­tner ser nå på ulike alternativ for å gjennomfør­e It-moderniser­ingen, og har lagt fram tre foreløpige modeller.

Styreleder Ann-kristin Olsen bekrefter at helseregio­nen vurderer å droppe hele avtalen med det amerikansk­e selskapet HPE/DXC.

– Styret understrek­et at terminerin­g av avtalen skal utredes videre og at det må startes et arbeid med å utrede hvordan en moderniser­ing av Ikt-infrastruk­tur kan gjennomfør­es i regi av Sykehuspar­tner dersom avtalen termineres, sier hun.

Hva de økonomiske konsekven- sene vil bli, og hva kompensasj­onen til eksterne leverandør­er til slutt kan ende på, er ikke kjent. Styret vil følge opp saken på neste styremøte i september.

Sykehuspar­tner påpeker i sin redegjørel­se at en avvikling av avtalen får konsekvens­er for en rekke andre It-prosjekter som er på gang. Flere prosjekter under «Digital Fornying» er avhengige av en planlagt moderniser­ing av It-infrastruk­turen, og en forsinkels­e i fremdrifte­n får konsekvens­er for disse. Omfanget er ikke klart, utover at Sykehuspar­tner har identifise­rt hvilke større prosjekter det er snakk om.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Administre­rende direktør i Helse sør-øst, Cathrine Lofthus, sier det ikke har vært god nok kontroll på moderniser­ingsprosje­ktet i helseregio­nen.
FOTO: NTB SCANPIX Administre­rende direktør i Helse sør-øst, Cathrine Lofthus, sier det ikke har vært god nok kontroll på moderniser­ingsprosje­ktet i helseregio­nen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway