Fædrelandsvennen

Islamsk Råd får ikke penger

- NTB

Kulturdepa­rtementet holder tilbake tilskuddet til brobygging og dialog til Islamsk Råd. Rådet vil foreløpig ikke kommentere saken.

Det er andre rate av tilskuddet for 2017 på 650.000 kroner som holdes tilbake, opplyser Kulturdepa­rtementet i en pressemeld­ing onsdag.

– Departemen­tet har et ansvar for at statlige tilskuddsm­idler forvaltes på en forsvarlig måte. Dette handler om å etterse at driftstils­kudd over Kulturdepa­rtementets budsjetter blir brukt i tråd med de formålene som Stortinget har bestemt, sier kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H).

Departemen­tet har etter en helhetsvur­dering kommet til at det er tvil om Islamsk Råd Norges virksomhet og rolleutøve­lse ivaretas på en tillitvekk­ende måte.

– Islamsk Råd Norge (IRN) får driftstils­kudd fra Kulturdepa­rtementet for å være brobygger, paraplyorg­anisasjon og dialogpart- ner, understrek­er departemen­tet.

Generalsek­retær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge vil ikke uttale seg om saken onsdag.

URO

Det har vært uro rundt IRN siden mars i år da det ble kjent at organisasj­onen brukte en tildeling på nær en halv million kroner til brobygging, kommunikas­jon og dialog, til å ansette den 32 år gamle nikab-bærende kvinnen Leyla Hasic som administra­sjonsmedar­beider. Det skapte sterke reaksjoner, og kulturmini­ster Helleland innkalte IRN til et møte der hun klargjorde hva hun forventet av organisasj­onen.

– IRN skal være en paraplyorg­anisasjon for å forene muslimer i Norge. En organisasj­on for dialog, for brobygging, et representa­tivt organ for alle muslimer. Jeg opplever ikke at det er det, sa kulturmini­steren til NTB i april.

Dette er ikke første gang støtten til IRN holdes tilbake. Det samme skjedde i fjor. Da ba kulturdepa­rtementet om en redegjørel­se om den interne situasjone­n i rådet som følge av at hele styret gikk av i juni.

Islamsk Råd får 1,3 millioner kroner i årlig statsstøtt­e.

NYTT MØTE

– I invitasjon­en til møtet understrek­et jeg behovet for å snakke om rådets rolle som dialogpart­ner og paraplyorg­anisasjon for muslimer i Norge. De var innstilt på kun å snakke om nikab, Leyla Hasic og ansettelse­n. Jeg ble ikke veldig beroliget av dette møtet, sa kulturmini­steren til NTB etter møtet.

Tilskuddet til Islamsk Råd Norge utbetales to ganger i året. Forrige utbetaling var i februar. Det er altså juli-utbetaling­en som holdes tilbake inntil videre. Departemen­tet varsler at de vil innkalle Islamsk Råd til et nytt møte over sommeren som et ledd i den videre saksbehand­lingen.

Norges største muslimske menighet, Det Islamske Fellesskap Bosnia-hercegovin­a, trakk seg fra Islamsk Råd i mars på grunn av den omstridte ansettelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway