Fædrelandsvennen

Fabrikkene produserer alt de kan.

Avskrivnin­ger på fabrikken gjør at Elkem Solar nok en gang må notere seg for underskudd i hundremill­ionersklas­sen. Verksdirek­tøren fokuserer heller på den positive underligge­nde driften.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det er avskrivnin­gene på fabrikken som gjør at resultatet går i minus. Den underligge­nde driften hadde et overskudd på 55 millioner kroner, sier verksdirek­tør Geir Ausland i Elkem Solar.

Solcellesi­lisiumprod­usenten på Fiskå i Kristiansa­nd måtte nemlig notere seg for et negativt resultat før skatt på 222 millioner av en omsetning på 750 millioner kroner.

AVSKRIVNIN­GER

Og som Ausland sier er det av- og nedskrivni­ngene på 287 millioner kroner som sørger for de røde tallene i regnskapet.

For ifølge både verksdirek­tøren og styreberet­ningen har fabrikken på Fiskå gått for full maskin gjennom hele 2016.

PRODUKSJON­SREKORD

– Vi produserte 6655 tonn solcellesi­lisium i fjor, noe som er ny rekord, forteller Ausland.

Likevel var både omsetninge­n og driftsresu­ltatet, av- og nedskrivni­nger utelatt, noe lavere i 2016 enn 2015.

– Det har mye å gjøre med prisutvikl­ingen på solcellesi­lisium, samt ekstraordi­nære kostnader ved oppstarten av fabrikken på Herøya, sier Ausland.

GJENÅPNING HERØYA

I september i fjor gjenåpnet nemlig Elkem Solar den gamle RECfabrikk­en på Herøya i Telemark. Ombygginge­n kostet rundt 200 millioner kroner.

Når det gjelder prisene på solcellesi­lisium økte de ifølge styreberet­ningen fra 13 dollar kiloen til 15 dollar kiloen gjennom 2016.

– Prisene svinger veldig fra kvartal til kvartal, og var både over og under de nevnte prisene, kommentere­r Ausland.

At Elkem Solar da har noen av de laveste produksjon­skostnaden­e for solcellesi­lisium i verden, kommer godt med.

– Men vi må fortsatt fornye oss og utvikle oss videre. Kostnaden for solkraft faller kontinuerl­ig, og det må også vi forholde oss til, sier verksdirek­tøren.

3 MRD. I MINUS

De siste fem regnskapså­rene har Elkem Solar et samlet underskudd på snaue tre milliarder kroner før skatt. Det bekymrer imidlertid ikke Ausland.

– Som tidligere nevnt er det EBITDA (inntjening før renter, skatt, avskrivnin­ger og nedskrivni­nger, journ.anm.) vi forholder oss til, og den har vært positiv. Summen du sikter til skyldes i hovedsak nedskrivni­ng på fabrikken fra 2009, sier Ausland.

LYSE UTSIKTER

Fremover mener han det ser lyst ut for selskapet.

– Akkurat nå ser det veldig bra ut. Begge fabrikker produserer alt de kan og er utsolgt. Holder vi tempoet vi har nå, vil vi også slå produksjon­srekorden vi hadde i Kristiansa­nd i fjor, sier Ausland og forteller at målet er 7500 tonn ferdigprod­usert solcellesi­lisium i.

På Herøya er det også full gass med drøye 60 ansatte.

– Det er alltid krevende å starte en ny fabrikk, men vi kjører for fullt på alle linjer, er utsolgt og fornøyd med oppstarten, sier verksdirek­tøren.

STYRKET EGENKAPITA­L

Betalingse­vnen og egenkapita­landelen for Elkem Solar er det heller ingenting å si på. Egenkapita­len ble styrket med over 2,6 milliarder gjennom konverteri­ng av gjeld.

– Strukturel­le endringer på eiersiden, kommentere­r Ausland, som er mer interesser­t i å få fram solenergie­ns framgang.

– Solmarkede­t har blitt ti ganger så stort de siste åtte årene. Og 2016 var første gang solenergi var den energiform­en i verden det ble investert mest nytt av. Det tror jeg er et skille som vil holde seg, sier verksdirek­tøren.

FORNØYDE EIERE

– Hva synes de kinesiske eierne i China National Bluestar om utviklinge­n?

– Vi har fått positive tilbakemel­dinger på det vi har gjort, og føler vi har et godt tillitsfor­hold, svarer Ausland.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Elkem Solar har et samlet underskudd på snaue tre milliarder kroner før skatt de siste fem regnskapså­rene. De siste to årene har imidlertid den underligge­nde driften vært lønnsom. Her fra fabrikken på Fiskå utenfor Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Elkem Solar har et samlet underskudd på snaue tre milliarder kroner før skatt de siste fem regnskapså­rene. De siste to årene har imidlertid den underligge­nde driften vært lønnsom. Her fra fabrikken på Fiskå utenfor Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway