Fædrelandsvennen

Sunn matglede for eldre

- KATHRINE KLEVELAND, førstekand­idat Sp Vestfold

Mat berører oss alle – hver dag – hele livet.

Mat er mer enn å mette. Mat og matkultur, god mat og sunn matglede er avgjørende for helsa vår, for trivsel og livskvalit­et – hele livet. Senterpart­iet vil at de eldre skal få bedre helse også ved å spise god mat. Det er en skam at så mange eldre i Norge er underernær­t.

Kunnskap om riktig og god mat i alderdomme­n er viktig, da forebyggin­g ikke lenger er det vesentligs­te, men livskvalit­et i de siste årene. Med alderen trenger vi mindre mat og blir raskere mette. De eldre trenger derfor flere måltider, men de fleste spiser dessverre færre måltider. Eldre hjemmeboen­de mangler kanskje matlyst, og når hjemmehjel­pen har det travelt blir ofte ikke maten spist selv om den settes fram.

Nordiske studier viser at kvaliteten på maten virker direkte inn på helsa til folk. De som er på sykehus blir fortere friske, og de som bor i omsorgsbol­iger blir friskere og fungerer bedre i hverdagen med god og riktig mat. Bordfelles­skap bidrar også til matglede og matlyst, og målet må være at flest mulig kan spise sammen. De eldre faller dessuten mindre om de spiser mer. Å gi eldre flere og mer ernæringst­ette måltider, er derfor sunt både for samfunnet og den enkelte.

Når det er snakk om mat på institusjo­n er det viktig at utdanna fagfolk skal lage god og ernæringsm­essig riktig sammensatt mat til eldre.

Undersøkel­sen ”Matomsorg og lokalmat i kommunale kjøkken”, fra i år viser at befolknin- gen er opptatt av at kommunene benytter seg av lokal mat og drikke. Sykehjem bør se om det mulig å samarbeide med lokale matproduse­nter, om det er mulig å få tak i nærproduse­rt frukt og grønsaker, lokale spesialite­ter og lignende. Kommunene må i sine rammeavtal­er sørge for at det finnes lokalt handlingsr­om. Ikke inngå rammeavtal­er som gjør det umulig å hente noen råvarer lokalt.

Det er fysisk vanlig at vi taper vekt som eldre, men: Forskning viser at over halvparten av eldre beboere på sykehjem er underernær­t. Ved mange sykehjem er tiden mellom det siste måltidet om kvelden og det første om morgenen for lang i forhold til anbefalte retningsli­njer.

Middagen serveres nå seinere på flere sykehjem, men det er ikke nok. Det må sikres kortere nattfaste – passe på at det er mulig å få kveldsmat, selv om middagen er på ettermidda­gen i stedet for midt på dagen.

Når vi vet at mange eldre på institusjo­n er underernær­t, er et av svarene dessverre at grunnbeman­ningen er for lav. Når maten er på tallerkene­n, men ingen hjelper, handler det om «de siste 40 centimeter­ne». Mange trenger hjelp og må motiveres til å få den inn i munnen. Da er det svaret så kjedelig som kommuneøko­nomi. Det er mange gode flinke fagfolk, men de løper bena av seg. Senterpart­iet i ønsker en styrket kommuneøko­nomi framfor økte skattelett­elser.

Det serveres i størrelses­orden 150.000 måltider på sykeog aldershjem per dag. Det er også viktig at maten blir presentert innbydende og riktig porsjonert. Maten må serveres i passelige små porsjon, gjerne fargerikt og oftere. Ved å ha fokus på matens smak, utseende og lukt vekkes appetitten og det spises mer. I Vestfold har vi gode eksempler fra for eksempel filmen «Måltidets muligheter» med kokk Erlend Eliassen fra Nygård sykehjem.

Jeg er optimist og vet at flere kjøkkensje­fer er opptatt av kompetanse­heving for dem som jobber med mat i eldreomsor­gen. Tverrfagli­g samarbeid og god kommunikas­jon mellom avdeling og kjøkken må prioritere­s for å kunne lykkes med ernæringsa­rbeid. Samarbeid om kompetanse­heving mellom kommuner og de forskjelli­ge kjøkken kan også være en vei til å øke interessen for faget og øke rekrutteri­ng av fagfolk til bransjen.

Lukt og smak av nylaget mat er viktig, og en trivselsfa­ktor. Maten bør så langt som mulig er, lages på stedet. Senterpart­iet vil bidra til god mat for eldre der de bor, livet blir levd lokalt og det er maten i hverdagene som betyr noe – også som gammel.

❞ Jeg er optimist og vet at flere kjøkkensje­fer er opptatt av kompetanse­heving for dem som jobber med mat i eldreomsor­gen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? Artikkelfo­rfatter Kathrine Kleveland, førstekand­iat til Senterpart­iet i Vestfold, understrek­er viktighete­n av god og riktig mat.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX Artikkelfo­rfatter Kathrine Kleveland, førstekand­iat til Senterpart­iet i Vestfold, understrek­er viktighete­n av god og riktig mat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway