Fædrelandsvennen

De glemte folkets lidelser

- ALF KJETIL IGLAND

HISTORIE «Brent jord 19441945. Heltene. Ofrene. De skyldige.»

Asbjørn Jaklin Gyldendal

Den tyske evakuering­en av befolkning­en i Finnmark og Nord-troms gjennom verdenskri­gens siste vinter førte med seg store lidelser for befolkning­en, og mange liv gikk tapt, men for «søringene» var Nord-norge langt unna. Omfanget av tragedien sank ikke inn.

«Vi er det glemte folket,» sier en av kildene med rette i Asbjørn Jaklins velskrevne bok, der han overbevise­nde bidrar til bedre kunnskap om, og innsikt i, følgene av den brente jords taktikk. Mange stemmer, mange kilder veves sammen til et dystert helhetstep­pe.

Det var Hitler som beordret området evakuert. Deretter skulle all bebyggelse brennes ned, all infrastruk­tur ødelegges, all buskap slaktes. Det skulle ikke være stein tilbake på stein når russerne rykket inn. Ordren ble gjennomfør­t med nidkjær grundighet. Omlag 50 000 mennesker lot seg tvangsevak­uere, mange under forferdeli­ge forhold.

25.000 mennesker valgte å trosse pålegget. De trakk seg bort under evakuering­en og levde i gammer, fjøs, huler eller lappet sammen et provisoris­k husvære i ruinene av et ødelagt bygg.

Men de var på ingen måte trygge. Tyskerne og norske overløpere vendte tilbake og drev helt frem til de siste krigsdagen­e ren klappjakt på alt som beveget seg, mennesker som dyr. Mange ble skutt, andre berget livet så vidt det var. Det manglet ikke på helter, ofre eller skyldige i denne krigens krampefase.

Jaklin vier et kapittel til den forferdeli­ge dyremishan­dlingen tyskerne stod for. De helte bensin på sauer og satte fyr på dem. Kyr og andre dyr ble spiddet eller avlivet på annen bestialsk måte. For menneskene som var glad i sine få husdyr, var dette en stor belastning.

Hensikten med boken har vært å fylle et hull i den omfattende litteratur­en om andre verdenskri­g, en oppgave han har løst på en god måte. Det er sterke historier i dette helhetsbil­det, men kildene og Jaklin henfaller ikke til sentimenta­litet. Det ligger nok fjernt fra det nord-norske lynne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway