Fædrelandsvennen

Skremmende godt om å bryte ned et barn

- TORBORG IGLAND

UNGDOMSBOK «Lydighetsp­røven. En tenkt fortelling om et barn»

Bjørn Ingvaldsen Gyldendal

I «Lydighetsp­røven» har

Bjørn Ingvaldsen skrevet om hvordan mennesker kan forandre seg, fra å være tilsynelat­ende omtenksomm­e og interesser­te til å bli uforutsigb­are og kontroller­ende. Han har skrevet, gjennom en 12-årings blikk om hvordan det kjennes når noen utnytter at man ønsker seg vennskap. Det er skremmende og gjenkjenne­lig.

Likevel ikke så skremmende at det ikke er til å tåle. Og ikke så skremmende at barn skal beskyttes fra den. Tvert imot. Dette er en bok som kan gi barn – og voksne – et blikk for manipulere­nde mennesker. Altså en viktig bok.

«Du vet Alvis. Han de kaller Alvis Piss. Han de sier det lukter av. Han som er 12 år og alltid leker med de små ungene. (...). Du vet han? Han er borte nå.»

Å være ønsket som venn, er en fin ting. Det vet selvsagt den som er kald nok til å utnytte det. Å bli lurt til å tro at man er en venn, kan være så vondt at man kanskje later som man ikke vet at man er lurt, eller man ler med dem som håner – for ikke å tape ansikt. Eller blir værende i en relasjon som er skadelig, for ikke å miste en følelse av verdighet. Å lyve for seg selv blir en måte å overleve på.

Alt dette skriver prisbelønt­e og prisnomine­rte (Ingvaldsen er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslit­teraturpri­s i år) Ingvaldsen innsiktsfu­llt og gripende om.

Språket er sobert og hovedkarak­teren nydelig utviklet. Det nærmer seg toppkarakt­er fra denne leseren. En slutt som etter min mening blir ørlite sentimenta­l, trekker ned.

Det ender ikke så godt for Alvis. Det behøver det ikke alltid å gjøre. Forfattere­n har likevel lagt inn en hensynsful­l påminnelse i forordet: «Uansett hva barn blir utsatt for, er det aldri barnas feil. Det er de voksne som gjør noe galt. Husk på det. Og husk at dette ikke er en historie fra virkelighe­ten.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway