Fædrelandsvennen

En vanlig familiebil koster 8139 i måneden

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

Dette er regnestykk­et ingen liker: Å eie en ny bil koster skjorta.

Hvert år gjør Opplysning­srådet for veitrafikk­en (OFV) en omfattende kalkyle på hva det faktisk koster å eie bil i Norge.

– Etter to år med nedgang i kostnadene ved bilholdet, har kostnadene nå i gjennomsni­tt økt med 3,6 prosent sammenlign­et med fjoråret, opplyser markedssje­f Jan Petter Røssevold i Opplysning­srådet for Veitrafikk­en AS.

Kjøper du en ny bensinbil til 400.000 kroner koster den deg 97.663 kroner i året, eller 8139 kroner måneden, viser den årlige utregninge­n fra (OFV).

Med andre ord koster bilen deg 268 kroner dagen, en tier mindre dersom du har dieselbil.

VERDIFALL KOSTER MEST

– Det er helt klart mye penger, og det er det mange som ikke er klar over. Den faktiske kostnaden ved å eie bil får du først når du skal selge den, og ser hvor lite du får igjen, sier Røssevold.

For nye biler er det nemlig fortsatt verdifall som står for den største andelen av kostnadene. Avskrivnin­gen utgjør fra om lag 26 prosent av de totale kostnadene for en rimelig bil, til nærmere 50 prosent av kostnadene for en dyrere bil.

Rapporten har gjort flere utregninge­r basert på nypris for biler i forskjelli­ge klasser. Kalkylene er regnet med forskjelli­ge kjørelengd­er: 10.000 kilometer, 15.000 kilometer, 20.000 kilometer og 30.000 kilometer.

Vi har valgt å fokusere på 15.000 kilometer, som er den lengden en nordmann i gjennomsni­tt kjører årlig.

– ET TAPSPROSJE­KT

En ny bil vil falle drastisk i verdi i det øyeblikket du setter nøkkelen i tenningen, sier forbrukerø­konom Elin Reitan.

– Du kan kjøre mye taxi for det bilen koster deg hver måned, for bilkjøpet er og blir et tapsprosje­kt.

Utregninge­ne viser også at du årlig kan spare tusener på å velge dieselbil fremfor bensin, i alle fall om man kjører langt hvert år.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Volkswagen Golf er landets suverent mest solgte bil, og ligger på rundt 400.000 kroner. Det gir månedlige kostnader på 8139 kroner, ifølge en kalkyle fra Opplysning­srådet for veitrafikk­en.
FOTO: NTB SCANPIX Volkswagen Golf er landets suverent mest solgte bil, og ligger på rundt 400.000 kroner. Det gir månedlige kostnader på 8139 kroner, ifølge en kalkyle fra Opplysning­srådet for veitrafikk­en.
 ?? TT / NTB SCANPIX FOTO: ?? En bil som BMW X3 vil koste deg opp mot 120.000 kroner i året.
TT / NTB SCANPIX FOTO: En bil som BMW X3 vil koste deg opp mot 120.000 kroner i året.
 ?? FOTO: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN ?? Nye Volvo XC60 koster rundt 779.000 kroner ny.
FOTO: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN Nye Volvo XC60 koster rundt 779.000 kroner ny.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway