Fædrelandsvennen

Når erkebiskop­er sprer usannheter

- THOR KREFTING NISSEN, Oslo

Kristen Fløgstad siterer Desmond Tutu i et innlegg 24. juni. Apartheid-anklagen mot Israel er en løgn, selv om den kommer fra en erkebiskop.

darder, helse osv. De multinasjo­nale selskapene skal få lov til å legge premissene for samfunnsut­viklingen. TTIP og CETA er også like udemokrati­ske. USA og EU var misfornøyd med WTO da de mente utviklings­landene hadde for stor innflytels­e. USA og EU ønsker å presse kravene i TISA og TTIP som begunstige­r dem i realiteten 100 % inn i en WTO-AVtale og dermed presse u-landene til å åpne sine markeder U-landene skal derfor hindres i å bygge opp egen offentlig tjenestevi­rksomhet og industri. Det har ingenting med samarbeid og demokrati å gjøre.

Når det gjelder Thorsviks ønske om å forebygge krig og konflikt bør hun ha et sterkt ønske om å melde Norge ut av Nato. Bryte alle bånd med den krigshisse­nde bandittsta­ten USA, ha et godt forhold til Russland og bygge opp et sterkt uavhengig nasjonalt forsvar. For alle som lever i den naive tro at USA og Nato står for fred, sikkerhet, forsvar av demokratis­ke rettighete­r, stabilitet osv, vil jeg anbefale å lese Natos strategisk­e konsept som er en kokebok -oppskrift i aggressiv krigshissi­ng, samt Brzezinski-doktrinen og Wolwovitch-doktrinen. Alt er gjeldende amerikansk politikk i dag i kampen for verdensheg­emoni. net med jødene.

– Det er en urovekkend­e form for diskrimine­ring at det er fri innvandrin­g for alle jøder til Israel, mens palestinsk­e flyktninge­r med røtter i det palestinsk­e territorie­t som staten Israel ble opprettet i, ikke får innvandre.

– Siden de fleste palestinsk­e kvinner og menn i Israel ikke gjør militærtje­neste, går de glipp av etterfølge­nde goder, som tilgang på subsidiert­e boliger og utdannings­støtte.

Ifølge den israelske menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en ADALAH så har staten Israel innført mer enn 50 lovbestemm­elser, som diskrimine­rer palestiner­ne med israelsk statsborge­rskap. Disse bestemmels­ene omfatter områder som politisk deltakelse i samfunnet, tilgang på land ( jordeiendo­m), utdanning, statlige budsjettil­delinger, prosedyrer i kriminalsa­ker og tilgang til okkupert palestinsk territoriu­m.

Det er følgelig ingen tvil om at de israelske palestiner­ne i det minste utsettes for omfattende rasistisk og religiøst motivert diskrimine­ring av israelske myndighete­r.

Om israelerne­s okkupasjon av Vestbredde­n skriver Pogrund i artikkelen i «The Guardian» følgende: «It is a tyranny. It is wrong and must end.» Altså et tyranni som er galt, og som må ta slutt.

I et nylig intervju uttalte den tidligere israelske stats- og forsvarsmi­nister, Ehud Barak, at den israelske regjerings politikk med å bruke de jødiske bosettinge­ne på okkupert palestinsk territoriu­m for å umuliggjør­e en tostatsløs­ning, kunne føre landet ”on a slippery slope towards apartheid”, ut på et glatt skråplan mot apartheid.

Mange med meg mener at den fornedrend­e og diskrimine­rende måten palestiner­ne på den okkuperte Vestbredde­n behandles på etter 50 års israelsk okkupasjon, og uten noen utsikt til at den ulovlige og folkeretts­stridige okkupasjon­en vil opphøre, gjør at Israel allerede i dag i realiteten fremtrer som en apartheids­tat.

KJETIL TEDNES,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway