Fædrelandsvennen

Sannsynlig at dommen ankes

- TORBJØRN WITZØE

Forsvarere­n til den dobbeltdra­psdømte 16-åringen går langt i å si at dommen på 11 års forvaring vil bli anket.

– Jeg kan ikke unngå å si at jeg er overrasket over at tingretten idømte min klient forvaring. Vi mener – som statsadvok­aten – at vilkårene for å bruke forvaring ikke er oppfylt, sier advokat Svein Kjetil Stallemo.

16-åringens forsvarer sier han nå vil bruke tid på å lese dommen nøye for å forstå hvorfor Kristiansa­nd tingrett, i motsetning til både forsvarer og aktor, mener at vilkårene for forvaring er tilstede.

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt dommen vil bli anket, svarer Sven Kjetil Stallemo slik:

– Jeg har snakket med domfelte, familien og vergens hans, som alle er skuffet over dommen, sier Svein Kjetil Stallemo.

Forsvarere­n mener også at straffens lengde ikke er i tråd med rettspraks­is.

I rettssaken la forsvarere­n ned påstand om åtte og et halvt års fengsel, mens aktor la ned påstand om 10 års fengsel.

16-åringen ble i tillegg til forvaring dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til hver av de dreptes nærmeste familiemed­lemmer. Samlet utgjorde dette 1,4 millioner kroner, og i tillegg ytterliger­e til sammen 100.000 kroner til familiene til dekning av faktiske utgifter.

– Størrelsen på erstatning­en er i og for seg i tråd med rettspraks­is, men vi mener det ikke er grunnlag for å dømme 16-åringen til å betale erstatning. Dette fordi det er særregler for barns erstatning­sansvar. Familiene vil uansett få erstatning fra staten, men det er snakk om statens mulighet til å kreve denne tilbakebet­alt av domfelte, sier Svein Kjetil Stallemo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway