Fædrelandsvennen

Dumper pys før ferien

Sommeren er høysesong for dumping av katter. Dyrenes Beskytter Kristiansa­nd merker nå en økt pågang på katter som blir satt ut helt hjelpeløse.

- TEKST: ANETTE LARSEN anette.larsen@fvn.no

Dyrenes Beskytter Kristiansa­nd merker økt pågang på katter som blir satt ut helt hjelpeløse. Ferietid er dumpetid av katter.

– Folk tenker det enkleste bare er å hive ut kattene. De skal ha ferie og gidder ikke ta seg tid til å ordne kattepass, sier Arnfrid Robstad hos Dyrenes Beskytter Kristiansa­nd.

I det lille huset på Tinnheia vrimler det av små og store katter rundt beina til den daglige lederen for organisasj­onen. Bare i løpet av de siste dagene har Robstad mottatt flere kattunger som har blitt etterlatt og som ikke kan klare seg selv.

– I forgårs fikk vi inn tre kattunger som knapt er fem uker gamle. Da hadde de gjemt seg i en hekk på Fidjeåsen i ei uke. Kattungene er helt tamme, ikke ville, noe som tyder på at de har blitt forlatt, sier Robstad.

FLERE ENN NORMALT

I Dyrevelfer­dsloven står det tydelig at det er ulovlig å sette fra seg dyr i hjelpeløs tilstand. Til tross for dette opplever Robstad en økende pågang om sommeren. Tidligere har de pleid å få inn over 60 katter som har blitt forlatt i løpet av sommermåne­dene. Hun regner ikke med at det blir annerledes i år.

– På denne tida forventer vi det nesten. Det er trist. Allerede nå har vi fått inn flere katter enn normalt, sier hun.

Dumping av katter om sommeren er et kjent problem. Robstad sier hun skulle trodd at folk hadde lært.

– Folk må lære at katter ikke klarer seg selv. Særlig er det kattunger som vi får inn mest av om sommeren. De er helt hjelpeløse, sier hun.

TROR På KATTEMYTE

Dyrebeskyt­telsen i Norge forteller at de ser en økende mengde dyr som trenger hjelp hver sommer. Leder Monica Dahlback tror dumping av katter i noen tilfeller skyldes latskap, samt manglende vilje til å bruke penger på dyret sitt.

– I den lange ferien opplever folk det upraktisk med kattene. Eiere tar ikke ansvaret sitt, sier Dahlback.

Samtidig mener hun at katter har fått et feil rykte på seg som husdyr.

– Det lever en hardnakket myte om at katter klarer seg selv, at de er selvstendi­ge og kan overleve alene i tre-fire ukers tid. Det gjør de ikke. Katter må også ha mat og drikke når eieren reiser bort. Katter er også sosiale dyr som trenger kos og oppmerksom­het for å trives, sier hun.

I PLASTKASSE­R

Allerede nå før sommeren er i gang sier Dahlback at deres lokallag over hele landet har sprengt kapasitete­n. Hun forteller at katter dumpes i søppelsekk­er, plastesker eller i containere. Det er spesielt mange som dumper katter med kattunger.

– Mai og juni er tida hvor hunnkatter oftest er drektige. Om sommeren når man skal på ferie, passer gjerne ikke dette så godt. Da settes de ut i pappesker og i kontainere, sier Dahlback.

Men også store katter dumpes. 19. juni ble to hannkatter etterlatt i en plastkasse i Søgne. Vedkommend­e som fant dem, leverte dem til Dyrenes Beskytter Kristiansa­nd.

– De var innesperre­t i plastkassa, uten mat og drikke. Det var bare skjært et luftehull i lokket, sier Robstad.

UTLOVER DUSØR

I et innlegg på Facebook-siden utlover nå Dyrenes Beskytter en dusør på 9500 kroner til den som kan finne vedkommend­e som dumpet kattene.

– Jeg ønsker å ansvarligg­jøre dem som dumper katter. Det er ulovlig, og det bør folk vite før de reiser på ferie.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: ANETTE LARSEN ?? Disse tre kattungene ble funnet på Fidjeåsen. Der gjemte de seg i en hekk.
ALLE FOTO: ANETTE LARSEN Disse tre kattungene ble funnet på Fidjeåsen. Der gjemte de seg i en hekk.
 ??  ?? Arnfrid Robstad i Dyrenes Beskytter Kristiansa­nd synes er det trist at katter dumpes fordi eierne vil ha ferie.
Arnfrid Robstad i Dyrenes Beskytter Kristiansa­nd synes er det trist at katter dumpes fordi eierne vil ha ferie.
 ??  ?? I denne plastkasse­n ble to store hannkatter funnet i Søgne. Det var ikke mulig for kattene å komme seg ut av kassa.
I denne plastkasse­n ble to store hannkatter funnet i Søgne. Det var ikke mulig for kattene å komme seg ut av kassa.
 ??  ?? Disse to hannkatten­e ble funnet forlatt i en plastkasse i Søgne, helt uten mat eller drikke.
Disse to hannkatten­e ble funnet forlatt i en plastkasse i Søgne, helt uten mat eller drikke.
 ?? FAKSIMILE: FACEBOOK ?? Dyrenes Beskytter Kristiansa­nd utlover dusør for dem som kan finne vedkommend­e som dumpet disse kattene.
FAKSIMILE: FACEBOOK Dyrenes Beskytter Kristiansa­nd utlover dusør for dem som kan finne vedkommend­e som dumpet disse kattene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway