Fædrelandsvennen

Vil ikke svare om Liu Xiaobo

- NTB

EU sluttet seg fredag til rekken av internasjo­nale ledere og diplomater som ber Kina slippe den kreftsyke fredsprisv­inneren Liu Xiaobo fri. Men Norge er taus.

Fredag stilte EUS utenrikssj­ef Federica Mogherini seg bak et bredt uttalt krav om at den kreftsyke fredsprisv­inneren må få slippe fri.

– I lys av Nobels fredsprisv­inner Liu Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbar­t innvilger prøveløsla­telse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, heter det blant annet i den klare uttalelsen fra Mogherini.

Men på valgkamp i sommervarm­en i Norge vil Høyre-statsminis­ter Erna Solberg ikke snakke noe om Liu Xiaobo.

– Det er Utenriksde­partemente­t som håndterer den saken, sa Solberg til Aftenposte­n under et barnesykke­lritt i Sørum lørdag.

Statsminis­teren svarte på samme måte da NTB spurte henne om Liu på torsdag.

– Jeg henviser bare til Utenriksde­partemente­ts uttalelse om det, sa Solberg.

Utenriksmi­nister og partifelle Børge Brende har imidlertid heller ikke kommet med noen uttalelse i sakens anledning. Det eneste UD har gjort etter at Liu Xiaobo ble lagt inn på sykehus, er en uttalelse fra kommunikas­jonssjef Frode O. Andersen til NTB sist mandag:

– Nyheten om at Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med uhelbredel­ig kreft er trist. Våre tanker går til han og hans familie, heter det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway