Fædrelandsvennen

Beboere rydder seg sjøutsikt

Parkvesene­t har enda en gang fått tips om at beboere på Andøya har brukt motorsag i friområdet, uten å spørre om lov.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Mange mener de har krav på panoramaut­sikt. Dette er et problem over hele byen, spesielt i kystnære boligområd­er, sier Eivind Drivenes fra parkvesene­t.

Han viser Fædrelands­vennen et ferskt eksempel på Andøya i Ytre Vågsbygd.

Her slynger den populære, sjønære turstien seg mellom trærne. Men området er litt mer åpent enn både turfolk og parkvesen setter pris på.

Fire-fem trær er fjernet i vår til fordel for beboere på åsen bak, som har varierende utsikt mot Vestergabe­t og Ternevig.

– TATT SEG TIL RETTE

Nestledere­n i parkvesene­t sone vest behandler alle søknader om trefelling på kommunale friområder vest for Kristiansa­nd sentrum.

– Nå er vi i et konfliktfy­lt område hvor mange har tatt seg til rette opp gjennom årene, konstatere­r Eivind Drivenes.

Dessverre er det ikke alle trær som får den saksbehand­lingen de har rett på. I stedet får de et sagkjede i leggen, uten kommunens velsignels­e.

Og det smerter for alle som er glade i trær.

– Dette er trær som har stått her i hundre år. Nå tar det nye hundre år før de er oppe igjen, sier Drivenes, og tilføyer:

– Hadde de søkt, ville vi sannsynlig­vis funnet en løsning. Men det er ikke sikkert vi hadde godtatt akkurat de trærne huseier ønsket seg.

«BERYKTEDE» ANDØYA

For reglene er klare: På offentlig grunn kan du kun rydde kratt og slanke trær som er inntil 10 cm tykke, og maksimalt fem meter fra tomtegrens­a.

– Veldig mange er flinke til å kontakte oss i forkant, dette er unntakene. Vi pleier å være medgjørlig­e, men må også ta hensyn til estetikk og andre naboer. Andre kan få økt innsyn og vind, så noen trær er mer smart å spare enn andre, sier driftssjef Kurt Tange Jensen i parkvesene­t.

Uten tips fra publikum er det ikke lett å peke ut synderen. Rundspørri­nger i nabolaget gir sjelden uttelling, eller det blir på- stand mot påstand.

Observasjo­ner fra publikum kan imidlertid felle den skyldige. Fædrelands­vennen har tidligere omtalt tilfeller både på Lund og Hellemyr, der parkvesene­t har krevd erstatning etter ulovlig trefelling.

– Andøya har vært på tapetet før. Det er enkelte som tar seg friheter vi ikke setter pris på i det hele tatt. Vi kommer til å følge opp denne, sier driftssjef­en.

Han anslår tre-fire lignende saker i området de siste par årene.

VELFORENIN­GEN: – TRIST

Tipset kom via de to velforenin­gene i bydelen.

– Øya vår gror igjen, så fornuftig grad av skogrøkt i samarbeid med parkvesene­t er helt nødvendig. Men jeg synes det er trist når beboere tar seg til rette på vårt felles friareal, sier Dagfinn Haarr, leder for Ytre Andøya vel- forening.

Han mener velforenin­gen har en varslerrol­le, men at kommunen må sørge for at folk overholder reglene.

– Vi kan jo gjette oss til hvem som får bedre utsikt når sånne trær blir felt, men vi som velforenin­g har ingen politimynd­ighet.

At sjøutsikt lett veksles i kroner og øre behøver man ikke meglerutda­nnelse for å begripe.

– Vi har vært ute for de som har hogd ned trær, og uka etter blir boligen deres annonsert for salg, forteller Eivind Drivenes.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Eivind Drivenes behandler søknader om trefelling i parkvesene­t. Her konstatere­r han at det er laget en siktkorrid­or mot sjøen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Eivind Drivenes behandler søknader om trefelling i parkvesene­t. Her konstatere­r han at det er laget en siktkorrid­or mot sjøen.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Trærne er hogd kloss inntil turstien. Boligområd­et skimtes i bakgrunnen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Trærne er hogd kloss inntil turstien. Boligområd­et skimtes i bakgrunnen.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Stubben er dekket med torv for å skjule spor, mener parkvesene­ts mann.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Stubben er dekket med torv for å skjule spor, mener parkvesene­ts mann.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Eivind Drivenes ber folk søke om lov.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Eivind Drivenes ber folk søke om lov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway