Fædrelandsvennen

Åpner sin egen kunststall

- NTB

Det blir ny fest for dronning Sonja på 80-årsdagen i morgen. Selvsagt med kunst i sentrum.

Under de felles jubileumsm­arkeringen­e i mai gjorde både kongen og dronningen stort nummer av at det å fylle 80 år var ganske uvirkelig.

Tirsdag, på selve fødselsdag­en, skal dronning Sonja igjen bli minnet om at hun nå må titulere seg som 80-åring. Dagen er selvsagt spekket med program.

Dronningen vil nok bruke mye tid på å åpne gaven fra Kongen, som rett og slett er et galleri – nemlig Dronning Sonjas KunstStall.

GAMLE STALLER

Stallbygni­ngen ble oppført mellom 1845 og 1848 og utvidet av kong Haakon og dronning Maud i 1911. Midtstalle­n kunne romme opptil 40 hester, men de siste hestene forsvant fra de kongelige stallene kort tid etter krigsutbru­ddet 1940.

Dronning Sonja vil selv lede arbeidet med utviklinge­n av kunststall­en, som blir en del av Åpent slotts virksomhet. Kunststall­en vil ha tre sesonger, der våren skal vies samtidsgra­fikk. I sommerseso­ngen knyttes utstilling­en opp mot årets utstilling på Slottet, og mot slutten av året blir jula markert.

Utstilling­en som åpnes tirsdag, har to hovedeleme­nter: norsk grafikk og Dronning Mauds fotografie­r. Over 160 norske kunstnere har i anledning 80-årsdagen donert et grafisk verk hver.

DNT-GAVE

Dronningen er også viden kjent for sitt store engasjemen­t for friluftsli­v og turgåing og skal avduke en gave fra DNT.

I tillegg vil det være en piknik i Dronningpa­rken for inviterte gjester. Samme kveld blir det felles feiring av kongeparet med familie og venner på Bygdøy kongsgård.

Kongeparet er blitt behørig feiret tidligere i år, med folkefest i slottspark­en 9. mai og påfølgende festmiddag på slottet med celebritet­er fra inn- og utland. Dagen etter inviterte regjeringe­n kongeparet til festmiddag i operaen, som var regjeringe­ns gave til jubilanten­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? 23. mai inspiserte Kong Harald byggingen av Dronning Sonja Kunststall i Slottets gamle stallbygni­ng. I morgen åpner hun den på 80-årsdagen.
FOTO: NTB SCANPIX 23. mai inspiserte Kong Harald byggingen av Dronning Sonja Kunststall i Slottets gamle stallbygni­ng. I morgen åpner hun den på 80-årsdagen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway