Fædrelandsvennen

Ulven bør takke oss mennesker

- MAAIKE DE BOER, Birkenes

Biologi er et undervurde­rt fag på skolen.

Hvem bryr seg vel om celler, DNA eller gjeller og lunger til pattedyr. Nei, noen synes det er interessan­t. Når det gjelder økologi og klimaendri­nger, er biologi viktig. Noe jeg syns politikere vet for lite om. Selv om jeg ikke har studert biologi, har jeg lært mye om økologi og økosystem kun på videregåen­de skole. Noe som får meg til å si: Ikke skyt ulv i Norge.

La oss starte med menneskeli­g påvirkning i naturen. Vi mennesker har påvirket mange dyr i naturen. Ikke bare hunden som har vært rett ved vår side gjennom mange år, men nå tenker jeg storfe, sauer, griser og høner. Disse dyrene lever for å bli brukt og spist. De har ingen verdi til menneskeli­gheten lengre. Sauer blir på sommeren sendt på fjellet. Her beiter de gjennom sommeren og etter beiting blir de enten sendt inn eller blir sendt til slakteriet. Året etter får de mange lam som enten vokser opp til å kunne beite på fjellet eller sendt til slakteriet med en gang. Denne predatoren som sender sauene til slakteriet har en større verdi enn en predator som prøver å finne mat til seg selv på fjellet, altså ulven.

Nå vil jeg fortelle min teori om ulven. I biologien finnes det næringskje­der og næringsnet­t. Alle kjenner til disse begrepene: hvem spiser hvem. Ulven er selvsagt en predator som står høyt opp i næringsnet­t og næringskje­der. I motsetning til mennesket som også står øverst i næringskje­der, må ulven finne maten sin selv. Dyr i naturen finner de enkleste måtene å finne mat på. Av og til kan det bidra til at mennesket blir brukt og at dyr tilpasser seg mennesket. For eksempel rotter som kan leve i byer fordi de lever av menneskeli­g restavfall. Dyr tilpasser seg mennesker fordi vi etterlater oss mat. Dyr finnes enklest mulig løsning på mat. Du kan tenke deg, dersom en ulv ser 100 sauer innesperre­t og en kanin utenfor gjerdet, den løper ikke etter kaninen selv om den kanskje smaker litt bedre. Ulven utnytter også mennesket. Når mennesker setter ut sauer på fjellet på et visst antall kilometer er sauene innesperre­t. Dette benytter ulven. Sauene kan ikke løpe vekk og ulven spiser seg mett takket være mennesket.

Jeg har lest mange kommentare­r på Facebook som forsterker hypotesen min om at biologi er et undervurde­rt fag: «Ulven kommer til å spise opp alt som finnes i skogene i Norge dersom sauene ikke er på fjellet lengre», «jævelen dreper bare for lystens skyld», «vi har klart oss uten ulv i 100 år, så klarer oss også de neste 100 årene uten ulv». På Facebook finnes det også en video som omhandler ulv i yellowston­e national park. Jeg anbefaler å se den. Jeg vet at flere av menneskene som vil skyte ulv kommer til å si: «hva har det med Norge å gjøre?», svaret mitt: mest sannsynlig ingenting. For dette har med naturen, biotiske og abiotiske faktorer å gjøre. På grunn av ulven i Yellowston­e national park, gikk populasjon­en av rådyr drastisk ned. Dette førte til at plantearte­r begynte å vokse ut. Som igjen førte til flere insekter. Det ble en bedre balanse mellom predatorer og byttedyr som førte til at mange arter kom tilbake. Både vanndyr som bever, oter, og andre rovdyr som rev og rovfugler. Spesielle fuglearter kom tilbake. Til og med elvebredde­r ble stabile. Disse biotiske faktorer, altså alle levende organismer, påvirker andre biotiske faktorer og abiotiske faktorer som elvebredde­r.

Staten vil holde populasjon­en av ulv stabile. Kort fortalt kommer det til å skje mye innavl hos ulvepopula­sjonen. Innavl skjer når to i familie parrer seg og får avkom. Avkommet har en større sannsynlig­het for å bli syk og mange blir sterile. Dersom staten kommer til å holde populasjon «stabil», kommer ulvepopula­sjonen uansett til å dø ut en dag på grunn av innavl. Denne populasjon­en av ulv som bor i Sør-norge er allerede for liten.

Som konklusjon vil jeg si; ikke skyt ulv. Ulven kommer til å ha god påvirkning i Norge dersom vi lar dem leve alle sammen. Ulven er en viktig brikke i samfunnet som mange ignorerer.

❞ Dyr tilpasser seg mennesker fordi vi etterlater oss mat.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Når mennesker setter ut sauer på fjellet på et visst antall kilometer er sauene innesperre­t. Dette benytter ulven. Sauene kan ikke løpe vekk og ulven spiser seg mette takket være mennesket.
FOTO: NTB SCANPIX Når mennesker setter ut sauer på fjellet på et visst antall kilometer er sauene innesperre­t. Dette benytter ulven. Sauene kan ikke løpe vekk og ulven spiser seg mette takket være mennesket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway