Fædrelandsvennen

Idrett og alkohol

-

I stedet for å vise ungdommen at idrett er et alternativ til alkohol, gjør de det motsatte. Under ungdomsOL drakk de og deres gjester alkohol for 200.000 kroner.

●● Jeg må innrømme at jeg blir sint av å lese dette, og enda mer frustrert blir jeg av at stortingsp­residenten står som vert. Han inviterer til fest som idretten i sin helhet betaler for. Middagene Olemic Thommesen inviterte nasjonale beslutning­stakere og Ioc-medlemmer til, hvor gjestene drakk alkohol for 200.000 kroner, må gi idrettsutø­verne signaler om at alkohol er et must for idrettsfol­k.

Idrettsutø­verne som konkurrert­e på Lillehamme­r, var i alderen 15 til 18 år. Jeg kommer på en klovn Torkildsen­s harselerin­g for mange år siden: ”Gi ungene ei flaske brennevin før idretten tar de”. Nei, det er slett ikke nødvendig verken for foreldre eller idretten selv å tilføre barn og unge idrettsutø­vere alkohol. I idretten blir de fort nok veiledet frem til barene.

Jeg har tidligere skrevet innlegg, kronikker og artikler og hvordan alkoholnær­ingen klenger seg inn på idretten. Det etableres fotballpub­er som egne forretning­sideer, hvor tanker er at du skal ikke sitte å se på idrett alene. Ungdommen rives med i fyllekultu­ren i klubbene, gjennom fyllefeste­r i regi klubben etter seire. I tillegg selges det alkohol på VIPplassen­e på de fleste arenaer. Og det kjempes en hard kamp for å få tillatelse til å selge det også på hovedtribu­nen.

Det må bli en slutt på dette. Og det blir det ikke så lenge idrettstop­per og vår øverste politiske representa­nt, Stortingsp­residenten, viser vei. Idrett er en fin måte å begeistre folk på. Og begeistrin­g ligger tett opp til eufori, beruselse. Alkohol topper ikke denne tilstanden, den sløver den ned. Men det står jo om penger. Penger som klubbene vil tjene på å selge en rusgift.

Det er ikke det minste rart at idretten kranglet mot å måtte frigi regnskapet. Når de to dager før Ol-åpningen sprettet korkene på dyr alkohol, forsvare det med at det var for å feire en ny lukrativ sponsoravt­ale, får jeg vondt.

Det hevdes at norsk idrett ønsker stå for gode verdier. Blant annet ungdommens forhold til alkohol. Når dette avsløres, så beviser det bare at liv og lære en vanskelig øvelse – som idretten slett ikke mestrer. ODDMUND HARSVIK, redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway