Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Kravene til Qatar. Og kommentar til kravene:

1.Reduser det diplomatis­ke, militære og etterretni­ngsmessige samarbeide­t med Iran, steng den iranske ambassaden, utvis medlemmer av den iranske Revolusjon­sgarden. Innrett dere etter amerikansk­e og internasjo­nale sanksjoner for å unngå å skape problemer for GCC.

Kommentar:

Saudi-arabia har ikke forklart hvorfor denne salven av krav fremlegges nå. Qatar har i årevis hatt økonomisk og politisk kontakt med Iran. Det har ikke hindret USA i å styre sin regionale militærkom­mando Centcom fra Qatar, eller i å drive en enorm flybase, el-udeid, ved Qatars hovedstad Doha. Den aktive koalisjone­n mot Is-bevegelsen i Irak og Syria sender også bombefly fra Doha – med Saudi-arabia som partner. En talsperson for det amerikansk­e utenriksde­partemente­t, Heather Nauert, sier at USA er «mystifiser­t».

2.Legg ned den tyrkiske militærbas­en som nå blir bygget i Qatar, og stopp samarbeide­t med Tyrkia i Qatar. Kommentar: Hvorfor? Saudi-arabia har for lengst nedlagt den amerikansk­e Sultan-flybasen, men Bahrain lar USA drive sin største flåtebase i Midtøsten ved hovedstade­n Manama. Emiratene lar Frankrike ha en base på sitt territoriu­m. Saudi-arabia og Tyrkia er begge med i koalisjone­n mot Is-bevegelsen – sammen med Qatar til og med.

3.Kutt alle forbindels­er til «terroristi­ske, sekteriske og ideologisk­e organisasj­oner», spesielt Det muslimske brorskap, Is-bevegelsen, al-qaida, den religiøse opprørskoa­lisjonen i Syria, Fateh al-sham og Hizbollah i Libanon.

Kommentar: Det er ingen nyhet at SaudiArabi­a oppfatter Det muslimske brorskap som en terrororga­nisasjon. Samtidig har både Qatar og Saudi-arabia vært mistenkt av deres vestlige partnere i kampen mot Is-bevegelsen for å støtte – eller la private aktører støtte – andre opprørere i den syriske borgerkrig­en, deriblant Fateh al-sham, som er en samling ulike religiøse grupper. Saudi- Arabia dokumenter­er ikke beskyldnin­gene sine mot Qatar, og redegjør heller ikke for sine egne investerin­ger i den syriske krigen.

4.Stopp enhver form for støtte til enkeltpers­oner, grupper eller organisasj­oner som beskrives som terroriste­r av Saudi-arabia, De forente arabiske emirater, Egypt, Bahrain, USA og andre land.

Kommentar:

Igjen: Saudi-arabia har ikke vedlagt dokumentas­jon på at Qatar skal ha støttet terrorsikt­ede personer eller grupper. Og Saudi-arabia har aldri offentligg­jort hvem kongedømme­t selv støtter i Irak, Syria, Pakistan og Afghanista­n m.m.

5.Utlever terrorfigu­rer, flyktninge­r og individer fra Saudi-arabia, De forente arabiske emirater, Egypt og Bahrain til deres opprinnels­esland. Frys verdiene deres og utlever all ønsket informasjo­n om deres tilholdsst­eder, bevegelser og finanser.

Kommentar: Hvorfor lar ikke Saudi-arabia sitt eget rettsvesen sende ut formelle utlevering­sbegjæring­er med dokumentas­jon for siktelsen av enkeltpers­oner?

6.

Legg ned al-jazeera og dets søsterstas­joner.

Kommentar:

Med hvilken rett krever SaudiArabi­a og deres allierte en fri nyhetskana­l i et naboland sensurert og nedlagt? Å be om nedleggels­e av al-jazeera vil bekrefte SaudiArabi­as omdømme i den arabiske verden. Det kan også styrke tv-stasjonens folkelige omdømme som en fri nyhetskana­l – selv om den ikke tillates frihet i dekningen av vertsnasjo­nen Qatar, som finansiere­r stasjonen. Kravet om nedleggels­e handler mest om arabisk sjalusi og intern rivaliseri­ng, mener den palestinsk-jordanske kommentato­ren Douad Kuttab.

7.Stopp innblandin­gen i selvstendi­ge lands interne anliggende­r. Slutt å gi statsborge­rskap til etterlyste borgere fra Saudi-arabia, De forente arabiske emirater, Egypt og Bahrain. Frata borgere sine qatar-

ske statsborge­rskap hvis dette statsborge­rskapet krenker lover i disse landene.

Kommentar:

Sagt på en annen måte: Ikke gi statsborge­rskap til systemkrit­ikere fra Saudi-arabia og deres venner. Frata dem statsborge­rskapet hvis dette allerede har skjedd.

8.Betal godtgjørel­se og kompensasj­on for tap av liv og andre finansiell­e tap som skyldes Qatars politikk de siste årene. Omfanget avgjøres etter avtale med Qatar.

Kommentar:

Saudi-arabia har ikke satt navn på hvilke liv som skulle ha gått tapt som følge av Qatars politikk, eller andre tap. Kravet står derfor som en udokumente­rt anklage mot den qatarske emiren.

9.Få Qatars militære, politiske, sosiale og økonomiske politikk i overensste­mmelse med andre Golf-stater og arabiske samfunn.

Kommentar:

Konflikten er ikke den første. Saudi-arabia har tidligere kritisert Qatar for å huse al-jazeera og systemkrit­ikere fra andre arabiske land. Det har senest i 2014 tvunget Qatar til å love å være lojale overfor Saudi-arabia, som har vært misfornøyd­e med Qatars svært selvstendi­ge utenrikspo­litikk med støtte til Det muslimske brorskap, støtte til opprørere i Libya og Syria, og deres samarbeid med Iran om det største gassfeltet i Golfen, samt deres vedvarende beskyttels­e av al-jazeera.

10.Avslutt kontakten med den politiske opposisjon­en i Saudi-arabia, De forente arabiske emirater, Egypt og Bahrain. Utlever alle detaljer om Qatars tidligere kontakt med og støtte til opposisjon­sgrupper, deres personlige opplysning­er og støtten Qatar har gitt dem.

Kommentar:

Saudi-arabia krever at Qatar både skal innrømme at de har støttet opposisjon­sfolk og legge frem etterretni­ngsrapport­er, og innrømme hvilke typer bistand landet måtte ha hjulpet dem med.

11.Legg ned alle nyhetsmedi­er som direkte eller indirekte finansiere­s av Qatar, inklusive Arabi21, Rassd, al-araby alJadeed, Mekameleen og Middle East Eye.

Kommentar:

Flere krav om sensur. SaudiArabi­a og deres allierte er irriterte over at Qatar på forskjelli­ge plattforme­r gir rom for kritikk av andre regimer enn sitt eget.

12.

Aksepter alle krav i løpet av ti dager.

Kommentar:

Et strengt krav til Qatar om øyeblikkel­ig underkaste­lse hvis blokaden av landet skal oppheves.

13.Overvåknin­g og månedlig statsrappo­rt det første året, deretter hver tredje måned det påfølgende året, og deretter årlig rapporteri­ng om overholdel­se av kravene de neste ti år.

 ?? FOTO: JOSHUA ROBERTS / X01909 ?? – Våre krav til Qatar er ikke forhandlin­gsbare, skriver Saudi-arabias utenriksmi­nister Adel al-jubeir på Twitter.
FOTO: JOSHUA ROBERTS / X01909 – Våre krav til Qatar er ikke forhandlin­gsbare, skriver Saudi-arabias utenriksmi­nister Adel al-jubeir på Twitter.
 ??  ?? Qatars emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, nekter å rette seg etter kravene.
Qatars emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, nekter å rette seg etter kravene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway