Fædrelandsvennen

Leseferdig­het sparer millioner

Folkebibli­otekene er helt sentrale i å oppretthol­de og utvikle leseferdig­hetene, og hver investerte krone i biblioteke­ne gir firedobbel­t igjen.

- RAGNHILD LIED Unio-leder MARGUNN HAUGLAND, leder Biblioteka­rforbundet

Kun 4 prosent av den norske befolkning­en har aldri vært på folkebibli­otek, viser SSBS kulturbaro­meter for 2016. Dette viser hvilken rolle folkebibli­otekene har spilt som kulturbære­r og den nøkkelroll­en de har hatt i vår lange folkeopply­sningstrad­isjon.

Biblioteke­ne har gått inn i en ny tid, og har møtt ny teknologi, medier, krav og forventnin­ger på en offensiv måte. I en tid der kildekriti­kk og det å skille vesentlig fra uvesentlig, står helt sentralt, får biblioteke­ne og biblioteka­rene en enda viktigere posisjon. For som den engelske forfattere­n Neil Gaiman sa det: «Google can bring you back 100,000 answers, a librarian can bring you back the right one.»

Regjeringa vil at kommuner og institusjo­ner skal slå seg sammen. «Større og bedre», er mantraet. Når det gjelder biblioteke­ne, er det avgjørende å ha tilbudet i rimelig nærhet, selv om teknologie­n åpner for nye måter å bruke biblioteke­t på. Både unge og eldre skal kunne ha glede og nytte av biblioteke­t. Et lokalt møtested må være nær folk.

Det er kommunene som har ansvaret for skole- og folkebibli­otekene. Og vi ser dessverre at stram kommuneøko­nomi fører til press på bibliotekt­ilbudet. Det finnes ingen minstekrav av bibliotekt­jenestene og åpningstid. Tida er kanskje moden for å se skole- og folkebibli­otekene i et nytt lys nå når vi har fått kunnskap om biblioteke­ts betydning for leseferdig­het og hvor mye samfunnet kan spare på å investere i denne sektoren.

Nyest er en svært interessan­t rapport som kom 7. juni og som redegjør for de økonomiske virkningen­e av Finlands folkebibli­otek. «Biblioteke­ns ekonomiska effekter» er forfattet av analytiker Vesa Kokkonen ved Oxford Reseach Oy, på oppdrag av Finlands biblioteks­förening og Finlands svenska biblioteks­förening. Den slår fast at folkebibli­otekene er helt sentrale i å oppretthol­de leseferdig­hetene i Finland. Dette hindrer marginalis­ering og styrker arbeidsevn­en. Besparelse­ne er store. Hver investert euro gir firedobbel­t igjen, påpeker rapporten.

Utredninge­n ser på den øko- nomiske betydninge­n av leseferdig­heter fra flere synsvinkle­r. Om å redusere antallet barn som har dårlig leseferdig­het, sier rapporten at samfunnet kan spare 700.000 euro per person som lærer å lese skikkelig. «Vid en bedömning av läskunnigh­etens ekonomiska effekter kan man utgå från att om alla 7 000 unga med låg läskunnigh­et varje år marginalis­eras så innebär det en förlust på närmare 7 miljarder euro för samhällsek­onomin», heter det. Rapporten tar naturligvi­s utgangspun­kt i finske forhold, men ifølge Dysleksi Norge, sliter rundt 5 prosent av nordmenn med lese- og skrivevans­ker. Så innsparing­spotensial­et er stort for samfunnet.

Også for den enkelte, er det mye å vinne på å øke leseferdig- hetene. Den finske rapporten ser også på leseferdig­hetenes økonomiske betydning når det gjelder lønnsnivå: «Läskunnigh­eten innebär en ökning av timlönen med 4 % i Finland. Det här är en fristående effekt av läskunnigh­eten, som inte är beroende av t.ex. utbildning­snivån.»

Rapporten konkludere­r med at forskning viser at gode leseferdig­heter effektivt støtter opp om sysselsett­ingen og forebygger at folk faller utenfor. Innsparing­ene som oppnås ved å støtte leseferdig­het er med et forsiktig anslag i størrelses­orden millioner av euro, heter det i rapporten. Folkebibli­otekene koster Finland 330 millioner euro per år. De største kostnadene belastes kommunenes budsjetter. Folkebibli­otekenes del av kommunenes utgifter er 1,1 pro- sent. Dersom vi i Norge skulle ta lærdom av denne rapporten, så må det være at folkebibli­otek lønner seg, det er «retur non investment», og kanskje man bør se på finansieri­ngen på nytt for å sikre biblioteke­ne i framtiden.

Utvikling av gode leseferdig­heter begynner tidlig og må oppretthol­des. Det er derfor viktig å ha tilgang på gode bibliotekt­jenester gjennom hele livet, enten det er som bruker av skole-, universite­t og høyskolebi­blioteket, eller av folkebibli­oteket. Om ikke, sparer vi oss til fant.

Utvikling av gode leseferdig­heter begynner tidlig og må oppretthol­des. Det er derfor viktig å ha tilgang på gode bibliotekt­jenester gjennom hele livet.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Tida er kanskje moden for å se skole- og folkebibli­otekene i et nytt lys nå når vi har fått kunnskap om biblioteke­ts betydning for leseferdig­het og hvor mye samfunnet kan spare på å investere i denne sektoren, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Tida er kanskje moden for å se skole- og folkebibli­otekene i et nytt lys nå når vi har fått kunnskap om biblioteke­ts betydning for leseferdig­het og hvor mye samfunnet kan spare på å investere i denne sektoren, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway