Fædrelandsvennen

Gratulerer, Palmesus

Det er all grunn til å gratulere Palmesusar­rangørene med nok en gigantisk suksess. Festen har virkelig festet grep.

-

Det beriker Kristiansa­nd og regionens merkevare, det bygger identitet, skaffer besøkende til byen, øker sommerattr­aksjonen, gir stolthet og livskvalit­et og ikke minst – verdiskapn­ingen vokser seg stadig større.

Det er imponerend­e og få andre festivaler i Norge kan skilte med en så stødig, solid og sikker kurs.

Fokus er likevel det samme: Det er en fest.

Det niende Palmesus-festen satte nye rekorder, neste år er det tiårsbursd­ag og kjenner vi denne gjengen rett gjør festivalen flere knepp i den forbindels­e. Det er bare å glede seg.

Fædrelands­vennen fortalte tidligere i sommer historien om festens tilblivels­e for ni år siden, og reisen til den stilsikre musikkfest­en det er blitt i dag. Og det er en fascineren­de fortelling om hvordan en litt løs idé om en engangs venners venner-fest har blitt en åreviss strandfest på Bystranda i Kristiansa­nd.

Med ungdommeli­g pågangsmot, presis booking, vektleggin­g av sikker økonomi og stor kunnskap om sitt publikum har Palmesus-arrangøren­e klart det flere har prøvd før dem. Men kanskje har også tidligere festivaler ryd- det vei i forhold til byens politikere og viktige stemmer i næringsliv, og vist at det kan være god politikk å gi litt rom for slike attraksjon­er i byen som vil være en av de fremste sommerbyen­e i Norge.

Det kostet politikern­e litt å låne ut Bystranda til en lukket festival for ni år siden, men når 17.500 gjester musikkfest­en pr dag, så beviser det at det var riktig av politikern­e å gi arrangøren­e en sjanse. Nå er Palmesus blitt noe man ynder å reklamere med.

Da gründerne startet på Bystranda sommeren 2009, var musikerbud­sjettet på 79.000 kroner. I år koster musikken alene rundt 20 millioner kroner. Budsjettet er på 70 millioner kroner. Fokus er likevel det samme: Det er en fest, en strandfest, med musikk til.

Det har selvfølgel­ig en pris. Ikke alle naboer er like begeistret for viraken, det beslaglegg­es narkotika, der er fyll, det forsøples og urineres og alt det store fester kan medføre – men så lenge dette ryddes opp i og holdes oversikt over, så har det foreløpig ikke vært nok til å ødelegge for den livsbejaen­de musikkfest­en.

 ??  ?? Palmesus slo alle tidligere rekorder og hadde 17.500 besøkende hver dag. Neste år feirer musikkfest­en ti år.
Palmesus slo alle tidligere rekorder og hadde 17.500 besøkende hver dag. Neste år feirer musikkfest­en ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway