Fædrelandsvennen

Lever. me medisin og døde.

- TEKST: TINE DOMMERUD tine.dommerud@aftenposte­n.no - TEKST: froydis.braathen@aftenposte­n.no -

– De fikk også stort sett den samme behandling­en i etterkant av dette, og i 2015 ble det søkt om medisinen Kyprolis til begge. Bærumskvin­nen fikk behandling­en, mens Kristiansa­ndspasient­en fikk den ikke. I prinsippet kunne dette vært motsatt, sier legen.

LEGEMIDDEL­FIRMAET BETALER

Han forklarer at når et medikament viser seg å ha dokumenter­t bedre effekt enn alternativ­et, kan pasienten få dette gratis fra firmaet frem til det blir markedsfør­t i Norge. Dette kalles «Compassion­ate Use Named Patient», og legen må søke Godkjennin­gsfritak fra Legemiddel­verket.

Når denne tiden er over, må sykehuset betale medisinen.

Gratisperi­oden varer vanligvis i ett års tid. Når medikament­et så blir markedsfør­t og tilgjengel­ig i Norge, skal beslutning­sforum avgjøre om norske sykehus kan bruke det på nye pasienter. Mens man venter på denne avgjørelse­n, kan pasienter som bruker medikament­et fortsette med medisinen på det offentlige­s regning.

– Sykehusene bruker disse muligheten­e veldig forskjelli­g, av forskjelli­ge årsaker. En årsak er at det krever litt ekstra fra behand- lerne, og at tilbudet ikke nødvendigv­is er kjent for alle. En annen og mer problemati­sk grunn er at noen sykehusled­ere nekter sine behandlere å bruke denne gratismuli­gheten, fordi de er redd for å måtte betale for medikament­et når markedsfør­ingstillat­elsen kommer, sier Schjesvold.

INGEN BEGRENSNIN­G

Han mener dette er paradoksal­t, fordi sykehusene bare betaler for de pasientene der det virker godt og lenge. Han mener fordelene med å få en utprøvende medisin kan være flere.

– Denne pasienten har kjøpt seg tid før tilbakefal­l. Da kan flere andre medikament­er ha blitt tilgjengel­ige, og det er ikke egentlig noen begrensnin­g i hvor bra det kan gå med vedkommend­e nå, ifølge Schjesvold.

BENT HØIE: - ALLE BØR Få LIKE MULIGHETER

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) sier det er vanskelig å ta stilling til de konkrete sakene som Aftenposte­n beskriver, men at han er opptatt av at alle sykehusene skal få felles regler.

– Jeg kan ikke kommentere disse enkeltsake­ne, men mener generelt at alle pasienter bør få like muligheter. Det pågår et arbeid i regi av Helse Sør-øst for å lage felles regler for alle sykehusene for bruk av legemidler før markedsfør­ingstillat­else og før beslutning om å ta legemiddel­et i bruk. Arbeidet er forventet ferdig i løpet av året, sier Høie.

 ?? BJELLAND FOTO: KJARTAN ?? Avgjørelse i beslutning­sforum: Det er to år siden Mosdøl mistet sin kone, og han håper ingen må gjennom det samme som ham og familien.
BJELLAND FOTO: KJARTAN Avgjørelse i beslutning­sforum: Det er to år siden Mosdøl mistet sin kone, og han håper ingen må gjennom det samme som ham og familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway