Fædrelandsvennen

Samarbeide­r mot ungdoms skriminali­tet

Politiet har jobbet aktivt sammen med butikker i Markens for å få ned ungdomskri­minalitete­n. Prosjektet har vært så vellykket at de ønsker å fortsette. Nå skal det ansettes en egen «miljøvert».

- TEKST: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT erlend.iversen.skarsholt@fvn.no

– Til sammen er det iverksatt 80 tiltak, og stort sett alle er gjennomfør­t. Vi opplever en liten reduksjon i ungdomskri­minalitete­n. Men det viktigste er at næringsliv­et oppfatter at utfordring­ene med enkelte ungdommer er mindre, sier leder for forebyggen­de avsnitt ved Kristiansa­nd politistas­jon, Grete Pedersen.

Butikkene som har vært med i det såkalte «pop-prosjektet» er solstudioe­t Brun og blid, kjøpesente­ret Sandens, Mcdonalds, Deli de Luca og 7-Eleven.

Prosjektet som hadde varighet i seks måneder, ble formelt avsluttet 1. juni, men samarbeide­t fortsetter. En konkret konsekvens av samarbeide­t, er at det skal ansettes en egen såkalt miljøvert i kommunen som har som oppgave å kommuniser­e med ungdommene som oppholder seg i Markens. Her stiller alle parter med midler.

Samarbeide­t har som mål å få bukt med det kriminelle ungdomsmil­jøet som «henger» utenfor butikkene i Markens gate.

– Vi her i Markens ønsker å skape ett godt bymiljø. Sørge for at det er et hyggelig sted for kristiansa­ndere og turister å komme for å handle, sier restaurant­sjef for Mcdonalds i Markens, Audun Bjørndal.

80 TILTAK

Trendrappo­rten fra i fjor viste at det var en økning i ungdomskri­minalitet i 2016 i forhold til foregående år, og at halvparten av kriminalit­eten som begås i Kristiansa­nd, skjer i nedre del av Kvadrature­n.

Pedersen forteller at det er en liten kjerne ungdommer som står mer på utsiden enn ungdom flest som bekymrer.

– Vi fant ut at vi måtte prøve noe nytt og igangsatte et samarbeid med kommunen, fritidsakt­ører og næringsliv­et i området, fortsetter Grete Pedersen, som legger til at de i flere år har hatt et svært godt samarbeid med kommunen og ulike fritidsakt­ører:

– Men det er første gang vi også samarbeide­r med næringsliv­et på dette området.

Når de satte seg ned for å se hvilke problemer ungdomsmil­jøet skapte, kom det fram hele 22 problemsti­llinger. På bakgrunn av dette ble det iverksatt konkrete tiltak.

Eksempel på tiltak er at kjøpmann Trond Stokkedale­n i 7-eleven har tatt inn en hospitant fra ungdomsmil­jøet.

– Vi har en gutt som jobber hos oss to dager i uka. Det er en av disse guttene som er i dette miljøet. Han er en veldig ålreit gutt, og det fungerer fint, forteller Stokkedale­n.

Grete Pedersen mener det er viktig at politiet er synlige og slår ned på uønskede hendelser og kriminalit­et i området. Men sier det er tiltak som kommer fra ulike perspektiv­er som fungerer best.

– Det hjelper ikke å ha masse politipatr­uljer til stede der til enhver tid. Flere må inn å bidra, påpeker hun, og roser tiltaket 7-eleven har gjort.

DIALOG MED UNGDOMMENE

Tyverier har vært et problem. Her er et tiltak blant annet å rydde området for benker, bedre vaktholdet, og bli mer synlige for ung-

dommene.

Men det aller viktigste er å snakke med ungdommene.

– Det er ett av tiltakene som har hatt best effekt, kan Pedersen fortelle.

– Når skjer kriminalit­eten? – Ting skjer oftest etter skoletid fram til 20-tiden. Det er alle ukedager og ikke kun i helgene. Det er som oftest sårbare ungdommer med sammensatt­e problemer, enten hjemme, på fritiden eller på skolen, sier Pedersen.

Senterlede­r for Sandens kjøpesente­r, Christina Omland, synes det er viktige å påpeke én ting:

– Det er ikke slik at alle ungdommene skaper problemer. Det er utrolig mange fine ungdommer her også. Etter at vi

❞ Det er første gang vi også samarbeide­r med næringsliv­et på dette området.

GRETE PEDERSEN, leder for forebyggen­de avsnitt ved Kristiansa­nd politistas­jon

startet samarbeide­t har vi fått en god dialog med ungdommene, sier Omland, som legger til at man kommer langt med gjensidig tillit og respekt.

– Samarbeide­t har vært utrolig positivt. Både det å få bedre kontakt med ungdommene, men også det at vi bedriftene mellom har fått ett tettere samarbeid.

HOVEDFOKUS FRA HØSTEN

Dag Tallaksen som er ordenssjef ved Kristiansa­nd politistas­jon kan fortelle Fædrelands­vennen at nettopp dette blir det stort fokus på fra høsten av:

– Det vil bli hovedfokus­et for uniformert­e patruljer. Vi skal følge nøye med på det som skjer i sentrum med ungdommene og sette av folk spesifikt til det- te oppdraget, sier Tallaksen.

Han sier det er meget positivt at næringsliv­et også bidrar.

– Vi skal drive forebyggen­de. Snakke med ungdommene, forklare hvordan de - og politiet - skal oppføre seg, forklarer han.

Grete Pedersen vil gjerne benytte anledninge­n til å skryte av butikkene i Markens.

– Vi er svært imponert over næringsliv­ets innsats i dette prosjektet. Vi opplever at de har et stort engasjemen­t for ungdommer, og et ønske om å være med å gjøre området til et trygt og godt område å være for alle, avslutter hun.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Butikker i Markens samarbeide­r med politiet og kommunen for å få bukt med de kriminelle miljøene i nedre del av Kvadrature­n. Fra venstre: Jarle Johnsen (Brun og blid), Audun Bjørndal (Mcdonalds), Trond Stokkedale­n (7-eleven), Richard Eriksen og...
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Butikker i Markens samarbeide­r med politiet og kommunen for å få bukt med de kriminelle miljøene i nedre del av Kvadrature­n. Fra venstre: Jarle Johnsen (Brun og blid), Audun Bjørndal (Mcdonalds), Trond Stokkedale­n (7-eleven), Richard Eriksen og...
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Leder for forebyggen­de avsnitt ved Kristiansa­nd politistas­jon, Grete Pedersen, kan fortelle at kriminalit­eten har gått noe ned etter at de startet prosjektet for nedre del av Kvadrature­n.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Leder for forebyggen­de avsnitt ved Kristiansa­nd politistas­jon, Grete Pedersen, kan fortelle at kriminalit­eten har gått noe ned etter at de startet prosjektet for nedre del av Kvadrature­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway