Fædrelandsvennen

Behandlet varslinger som personalsa­ker

Songdalen kommune skrøt av null varslingss­aker. Men flere ansatte har forsøkt å varsle, og føler seg ikke hørt.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Vi har ikke varslinger, vi har støy, sa hovedtilli­tsvalgt Janne Slotte i Songdalen kommune til Søgne og Songdalen budstikke i mai.

Hun og rådmann Kjell A. Kristianse­n var enige om at det ikke har vært noen varslingss­aker i kommunen.

Men Fædrelands­vennens undersøkel­ser forteller en annen historie.

I løpet av få år har åtte faste ansatte sluttet i en barnehage i Songdalen som følge av arbeidsmil­jøprobleme­r. Fire av dem har andre jobber i kommunen.

– Vi er en hel gjeng som har varslet kommunen på ulike vis. Da er det utrolig provoseren­de når de sier at det ikke finnes varslingss­aker i Songdalen. Det får oss til å steile, sier en av de tidligere ansatte vi har snakket med.

En annen erfaren medarbeide­r sier dette:

– Alt ble vendt mot oss. Jeg sa fra om en leder som gjorde feil, men fikk åpnet en personalsa­k i stedet.

TRAKASSERE­NDE LEDERSTIL

Siden 2014 har kommunens ledelse mottatt en rekke brev med varslinger om en lederstil som oppleves kontroller­ende, krenkende og trakassere­nde, og fører til at ansatte blir syke og slutter.

– Hvordan kan dere si det ikke finnes varslingss­aker i Songdalen kommune når dere har jobbet med denne saken i flere år?

– Den har ikke blitt behandlet som en varslingss­ak, forklarer rådmann Kjell A. Kristianse­n.

– Vi har behandlet dette som en konflikt og en arbeidsmil­jøsak, forklarer personalsj­ef Beth Repstad.

UTFORDRING­ER I FLERE år

– Denne barnehagen har over flere år hatt utfordring­er. Det kom til et punkt hvor dette var så omfattende at rådmannen ble koblet inn i saken. Når det skjer, er det fordi enheten ikke klarer å løse det selv, sier Kristianse­n.

Personalsj­efen og rådmannen viser fram en rekke møterefera­ter og forteller: De har kartlagt situasjone­n grundig, involvert bedriftshe­lsetjenest­en, gjennomfør­t personalsa­mlinger og dialogsamt­aler og sørget for informasjo­n til politikern­e.

Men de har altså ikke aktivert varslingsr­utinene, som gir et spesielt vern etter arbeidsmil­jøloven for den som sier fra om problemer.

Et av brevene er signert fire fast ansatte, og stilet til Arbeidsmil­jøutvalget i april 2016. I brevet skriver fire ansatte om det de mener er en krenkende lederstil, og hvordan de opplever å ha forsøkt å si ifra over lengre tid uten å bli tatt på alvor.

– Hvorfor blir ikke dette behandlet som en varsling?

– Det kom på et tidspunkt da vi allerede hadde satt i gang en rekke tiltak for å forsøke å løse saken. Det som var viktig for oss var å finne gode løsninger, ikke å sette i gang runder for å iverksette varslingsr­utinene, forklarer Beth Repstad.

LEDER FÅR VEILEDNING

Rådmannen utfyller:

– Fra vår side har vi virkelig tatt dette på alvor. Vi har jobbet med løsninger, og vi har funnet andre jobber i kommunen til alle de som skrev under brevet til Arbeidsmil­jøutvalget. Saken har også avdekket ulik oppfatning av bruk av varslingsr­utiner, og derfor har vi iverksatt et arbeid med å revidere disse samt forankre forståelse­n i organisasj­onen, sier han.

Kommunen har hyret inn en organisasj­onspsykolo­g som følger enhetslede­ren tett opp.

– Vi er opptatt av å ivareta lederen også. Hun skal ikke føle at hun står alene. Vi er ikke ferdige med saken, men vi er på rett spor, sier Kristianse­n.

– Har det vært aktuelt å omplassere leder?

– Nei, det er veiledning som er innsatsfak­toren der. Vi har avdekket et forbedring­spotensial på leder, som må justere sin lederstil. Hvis ikke den justeres, har vi ikke løst saken, svarer rådmannen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN ?? Janne Slotte, hovedtilli­tsvalgt i Songdalen kommune.
FOTO: TARJEI LEER-SALVESEN Janne Slotte, hovedtilli­tsvalgt i Songdalen kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway