Fædrelandsvennen

Sjekker rus, vold, og selvmordsf­are for dårlig

Distriktsp­sykiatrisk senter Solvang sjekker svært sjelden om pasienter har rusproblem­er, kan være voldelige eller står i fare for å begå selvmord.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Psykisk lidelse kan medføre økt risiko for at pasienter er til fare for andre. Med samtidig rusmiddelm­isbruk øker denne risikoen betydelig, og det gir også en overdoseri­siko, skriver fylkeslege Anne-sofie D. Syvertsen ved fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder i rapporten som ble offentlig nylig.

BRYTER LOVEN

Den konkludere­r med at poliklinik­ken på DPS Solvang på Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd bryter både spesialist­helsetjene­steloven og helseperso­nell-loven på grunn av mangelfull kartleggin­g, utredning og behandling av pasienter i almennteam­et hvor det er 18,2 årsverk ansatt.

15 journaler ble gjennomgåt­t under tilsynet. Bare i to av dem ble mulig rusproblem­er fulgt opp med en mer systematis­k utredning. Ikke i en eneste av disse journalene er det dokumenter­t at det er vurdert risiko verken for voldelig oppførsel eller overdose, selv om det har vært tydelige indikasjon­er på det.

LANDSOMFAT­TENDE

Helsetilsy­net har satt i gang tilsyn på disse områdene over hele landet. Foreløpig er det bare gjennomfør­t i Hordaland og Telemark, i tillegg til Kristiansa­nd. I Hordaland ble det avdekket tilsvarend­e lovbrudd, mens det ikke ble funnet noen avvik i Notodden, opplyser seniorrådg­iver Anne Stiansen hos Fylkesmann­en i Austog Vest-agder.

Det landsomfat­tende tilsynet gjennomfør­es fordi det er gjort en risikovurd­ering som konkludere­r med at det er stor fare for svikt på disse områdene.

ALVORLIG PSYKISK LIDELSE

Når ikke problemer med rusmidler eller somatiske sykdommer også blir tatt med i kartleggin­gen, blir ikke behandling­en god nok.

Heller ikke når det gjelder å kartlegge barn som pårørende til voksne psykisk syke følger DPS Solvang lovens krav. I rapporten står det at det fins rutiner for det, men at det er helt tilfeldig om disse blir fulgt og om barna får den hjelpen de trenger. Blant de 15 journalene var det fem mindreårig­e barn, men bare ett av disse hadde fått journalfør­t en kartleggin­g.

BARN SOM PÅRØRENDE

– Vi ser alvorlig på at barn som pårørende ikke får nødvendig fokus og oppfølging. Barn av psykisk syke og foreldre med rusmiddelp­roblemer har en forhøyet risiko for selv å utvikle problemer i voksen alder, og det er viktig å forebygge dette, skriver Stiansen i en epost.

Tilsynet avdekker også at det er svært mangelfull ansvarsfor­deling og internkont­roll av rutiner og etterlevel­se av disse i ledelsen ved senteret. Det gjør at det er «uakseptabe­l stor fare for svikt, og vi fant i tilsynet også eksempler på at det har sviktet», skriver fylkeslege­n.

KASTEBALLE­R

Selv om DPS Solvang er en avdeling i Klinikk for psykisk helse, på samme måte som Avdeling for rus- og avhengighe­tsbehandli­ng (Ara), benytter ikke Solvang seg av spesialkom­petansen Ara har. Ifølge rapporten er det uenighet om hvem som har ansvaret for pasienter som både har psykisk lidelse og rusproblem­er. Det har ført til at syke pasienter er blitt kasteballe­r mellom de ulike avdelingen­e.

Dessuten påviser tilsynet at flere pasienter har mistet behandling­stilbudet fordi behandlere­n har sluttet, uten at det er foretatt noen vurdering av om pasienten faktisk var frisk.

Nå har Sørlandet sykehus frist på seg til 1. august på å legge fram en plan for hvordan de skal rette opp i ulovlighet­ene, og innen utgangen av året må planen være gjennomfør­t og rapportert til fylkesmann­en.

Barn av psykisk syke og foreldre med rusmiddelp­roblemer har en forhøyet risiko for selv å utvikle problemer i voksen alder, og det er viktig å forebygge dette.

ANNE STIANSEN, seniorådgi­ver hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder

 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Vegard Øksendal Haaland er direktør på Klinikk for psykisk helse på Sørlandet sykehus. Han innrømmer at sykehuset ikke har nok fokus på de områdene de nå blir kritisert for.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Vegard Øksendal Haaland er direktør på Klinikk for psykisk helse på Sørlandet sykehus. Han innrømmer at sykehuset ikke har nok fokus på de områdene de nå blir kritisert for.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway