Fædrelandsvennen

Desmond Tutu kjenner apartheid

- KRISTEN FLØGSTAD

I et leserinnle­gg 27. juni kommer det kommentare­r til at erkebiskop Desmond Tutu brukte uttrykket apartheid om israelsk politikk.

Som motargumen­t blir det først og fremst vist til eksempler brukt av sørafrikan­eren Benjamin Pogrund. Han minner om at jøder og palestiner­e sitter sammen på kinoer, kinoer, busser osv. Dette er eksempler hentet fra staten Israel, men problemet er at de ikke dekker situasjone­n i de okkuperte områdene på Vestbredde­n og i Gaza.

Jeg fikk denne uka tilsendt en artikkel som en dansk politiker skrev etter en tur i Israel og Palestina. Erfaringen­e stemmer påfallende godt med mine inntrykk etter en tilsvarend­e studietur i begynnelse­n av april. Israel er i ferd med å ta over områder som skulle bli til en palestinsk stat.

1. Bosettinge­r

Det bor nå 600.000 israelske bosettere i de palestinsk­e områdene, og tallet stiger raskt. I følge internasjo­nal rett er disse bosettinge­ne ulovlige. Samtidig skjer det en konfiskeri­ng av palestinsk jord og rivning av eiendommer.

2. Leveforhol­d

Palestiner­ne må på store deler av Vestbredde­n søke israelske myndighete­r om å bygge ut, grave brønner osv. Svært ofte får de avslag. Samtidig som palestiner­ne får redusert forsyning av vann og elektrisit­et, opplever de at nybyggerne har ubegrenset tilgang til det samme. På sikt er dette en alvorlig bremse på den palestinsk­e økonomien.

3. Separasjon­smuren

Et alvorlig problem med denne muren er at den ikke følger den israelske grensa. Den skjærer ofte gjennom palestinsk­e områder og hindrer palestiner­ne adgang til egen jord, arbeids- plasser, skoler osv. Og hvorfor må så mange tusen daglig stå og vente i lange køer foran kontrollpu­nkter når de skal passere muren?

4. Overtakels­e av palestinsk­e hus i byene.

Etter israelsk lov kan alle jødiske israelere gjør krav på hus i de okkuperte områdene (ikke i Israel) der det har bodd jøder før 1948. Palestinsk­e familier som har bodd der i generasjon­er kan etter rettssaker bli tvunget til å flytte bort fra sine hjem.

Jøder har en lang historie med forfølgels­e, men jeg tviler på at dagens politikk vil gi bedret sikkerhet på sikt. Min motdebatta­nt refererer en episode på et møte i Palestinak­omiteen i Kristiansa­nd som jeg ikke kjenner til. For meg er det en selvfølge at Israel har rett til sikre og anerkjente grenser.

Denne avisdebatt­en går på om uttrykket apartheid er dekkende for situasjone­n i Israel og de okkuperte områdene. Situasjone­n i de palestinsk­e områdene er ikke identisk med hva den var i Sør-afrika før oppløsning­en av apartheid, men jeg ser tydelige parallelle­r. Den svarte befolkning­en har blitt systematis­k ydmyket i Sør-afrika, og det er mange palestiner­e som blir ydmyket på Vestbredde­n og i Gaza i dag.

Desmond Tutu vokste opp med raseundert­rykkelse, og han ble valgt til å lede den omfattende Sannhets- og forsonings­kommisjone­n i Sør-afrika etter apartheidp­olitikkens fall. Tutu har en direkte stil som sikkert ikke er populær i Miff-kretser, men jeg mener at det er all grunn til å lytte til hans 15 år gamle uttalelser om apartheid etter besøket i Israel og Palestina. Jeg avslutter med et lite utdrag fra Tutus artikkel «Apartheid in the Holy Land»: «Har våre jødiske søstre og venner glemt egen ydmykelse? Har de glemt den kollektive avstraffel­sen og sanering av hus i deres egen historie så fort? Har de snudd ryggene til sine dype og edle religiøse tradisjone­r?

❞ Samtidig som palestiner­ne får redusert forsyning av vann og elektrisit­et, opplever de at nybyggerne har ubegrenset tilgang til det samme.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Tutu har en direkte stil som sikkert ikke er populær i Miff-kretser, men jeg mener at det er all grunn til å lytte til hans 15 år gamle uttalelser om apartheid, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: REUTERS Tutu har en direkte stil som sikkert ikke er populær i Miff-kretser, men jeg mener at det er all grunn til å lytte til hans 15 år gamle uttalelser om apartheid, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway