Fædrelandsvennen

Hva gjør du for mangfoldet, Lysbakken?

- ARILD M. OLSEN,

SV har denne våren uttrykt bekymring for økt konsentras­jon på eiersiden i private barnehager. Men har de selv reelle løsninger for hvordan mangfoldet i sektoren skal ivaretas?

I2011 endret mye seg i barnehages­ektoren. Årsaken var valg den rødgrønne regjeringe­n – med SV bak spakene i kunnskapsd­epartement­et – gjorde:

Det ble opp til lokalpolit­ikerne å prioritere barnehage opp mot andre kommunale oppgaver som brøyting av veier, vedlikehol­d av skoler og sykehjem – og lønn til de ansatte som kommunen rår over, herunder lærere og sykepleier­e.

Etablering­sfriheten for private barnehager forsvant. Det var ikke lenger gitt at en privat barnehagee­ier hadde rett til driftstils­kudd selv om barnehagen var godkjent for drift.

Begge disse endringene har gjort rammevilkå­rene vanskelige­re for både private og kommunale barnehager. De har gjort det vanskelige­re for nye gründere å komme inn i sektoren. Og det har gjort det vanskelige­re for de som allerede er der til å forbli i sektoren.

Sånn sett er det en viss realisme i SV og Audun Lysbakkens bekymring for mangfoldet i sektoren.

For øvrig er flere av påstandene om barnehages­ektoren fra SV modne for en grundig faktasjekk, i god tid før velgerne skal ta sine valg 11. september. For:

Det er ikke slik at ansatte i private barnehager generelt har dårligere lønns- og arbeidsvil­kår (inkludert pensjon), selv om Audun Lysbakken gir inntrykk av det. Det er ordnede lønns- og arbeidsfor­hold i private barnehager og om lag 95 prosent har tariffavta­ler med fagforenin­gene. Blant annet er 27.000 ansatte av Pbl-avtalen.

Det er ikke slik at skattebeta­lernes penger og foreldrebe­talingen i stort monn sluses ut av barnehagen og inn i private eieres lommebøker, selv om Audun Lysbakken påstår det. Penger bevilget til barnehage, brukes på barnehage. Det viser blant annet Telemarksf­orsknings siste rapport offentligg­jort 27. april i år.

Det er ikke slik at private barnehager har systematis­k, vesentlig dårligere bemanning og lavere pedagogand­el enn kommunale barnehager, selv om Audun Lysbakken prøver å skape det inntrykket. Private barnehager har 6,17 barn per ansatt, de kommunale har 5,92 barn per ansatt. Private har 41,5 prosent pedagoger blant sine ansatte, de kommunale har 40,9. I kommuner der politikern­e har prioritert barnehage og bemanninge­n lavt, er bemanninge­n også lav i private barnehager, slik finansieri­ngssysteme­t legger opp til.

Med andre ord: Det fiendebild­et SV forsøker å tegne av private barnehager stemmer ikke overens med virkelighe­ten.

Og når virkelighe­tsbeskrive­lsen ikke stemmer, så blir virkemidde­lbruken – forbud mot gode økonomisk resultater (eller «profitt» som de har valgt å kalle det) og ekskluderi­ng av private barnehager organisert som selskaper – heller ikke treffsikke­r.

Dette er virkemidle­r som vil ramme alle barnehager, også små enkeltståe­nde barnehager og ideelle barnehager. Akkurat slik disse barnehagen­e ble rammet med nevnte endringer i 2011.

Men hva skal egentlig SV gjøre for å bevare de enkeltståe­nde eller de ideelle barnehagen­e?

Hvordan skal du sikre mangfoldet i tilbudet til barna, Audun Lysbakken?

Hvordan skal SV sikre at alle barnehager har rammevilkå­r som gir rom for gode barnehager til barns beste? Vil dere kjempe for en gammel suksessopp­skrift: Øremerkede driftstils­kudd som følger hvert enkelt barn til den barnehagen de til en hver tid har plass i?

Akkurat det ser vi gjerne at SV gir velgere, foreldre og oss som jobber i barnehages­ektoren svar på. Helst i god tid før valget. administre­rende direktør i PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd) Kristiansa­nd

❞ Det fiendebild­et SV forsøker å tegne av private barnehager stemmer ikke overens med virkelighe­ten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er ikke slik at skattebeta­lernes penger og foreldrebe­talingen i stort monn sluses ut av barnehagen og inn i private eieres lommebøker, selv om Audun Lysbakken påstår det, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det er ikke slik at skattebeta­lernes penger og foreldrebe­talingen i stort monn sluses ut av barnehagen og inn i private eieres lommebøker, selv om Audun Lysbakken påstår det, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway