Fædrelandsvennen

Mer rettferdig og trygg pensjon

- JONAS GAHR STØRE,

Landets pensjonist­er opplever i 2017 for tredje år på rad nedgang i sine alderspens­joner, til tross for at arbeidstak­erne har hatt reallønnsv­ekst i to av årene. Denne urettferdi­gheten vil Arbeiderpa­rtiet ha slutt på.

●● Vi vil at pensjonist­ene aldri mer skal gå i minus når arbeidstak­erne går i pluss.

Norsk økonomi har gått trått de siste årene. Mange har mistet jobben, ledigheten har økt, veksten i økonomien har vært lav, lønnsoppgj­ørene har så vidt gitt økt kjøpekraft siden 2013. Svak lønnsutvik­ling for arbeidstak­ere gir enda svakere utvikling for pensjonist­er. Siden pensjoner i dag reguleres med lønnsvekst fratrukket 0,75 prosentpoe­ng har pensjonist­ene hatt reallønnsn­edgang i samme periode.

Arbeiderpa­rtiet foreslår en ny modell, hvor pensjonene skal reguleres årlig etter snittet av forventet lønns- og prisvekst, slik også hensikten var da pensjonsre­formen ble vedtatt. Med vårt forslag vil pensjonist­er aldri få redusert sin kjøpekraft når arbeidstak­erne får økt sin, slik de har opplevd i to av de siste fire årene.

Forslaget sikrer pensjonist­ene mer trygghet og stabilitet i sine utbetaling­er. I tider med lønnsnedga­ng vil pensjonist­ene få mindre nedgang, i perioder med oppgang vil pensjonist­ene alltid få ta del i oppgangen, men i noe mindre grad enn arbeidstak­erne. Fordi også dagens regulering­smetode er basert på forventet gjennomsni­tt av lønns- og prisvekst, anslås endringen ikke å ha statsfinan­sielle konsekvens­er over tid.

Forslaget har så langt blitt godt mottatt, blant annet i Pensjonist­forbundet, Unio og LO. Blant partiene som har styrt de siste fire årene er mottakelse­n dessverre en annen. Frp og Venstre går langt i å avvise vårt forslag, mens Høyre ikke vil avklare hva de mener. Arbeiderpa­rtiet vil jobbe for bred enighet om en så viktig sak, og håper partiene på Stortinget kan gå sammen om å rette opp denne urettferdi­gheten for landets pensjonist­er. Det fortjener de. leder i Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway