Fædrelandsvennen

Rett til sykehjemsp­lass

- IVAR BERGUNDHAU­GEN, PETTER BENESTAD,

Venstre ønsker at ektepar/ samboere skal ha rett til å bo sammen når en eller begge har behov for langtidsop­phold i sykehjem eller tilsvarend­e.

●● Bystyret vedtok 21. juni enstemmig, etter forslag fra Venstre, at dette skal vurderes som et kriterium når sykehjemsp­lasser i Kristiansa­nd skal tildeles.

Vi mener det er viktig at eldre føler at de kan se frem til en trygg og verdig tid på sykehjem når behovet for dette blir nødvendig.

Eksperter mener at rundt halvparten av alle eldre som er innlagt på institusjo­n er underernær­t. Forskning viser at matlysten påvirkes av både ensomhet og sykdom. Det å være underernær­t gir lavere livskvalit­et, både fysisk og psykisk. I tillegg er dette kostbart for institusjo­nene og for kommunen.

Mange eldre ektepar og samboere frykter at de må leve hver for seg når de må på sykehjem. Vi har nylig hørt om et ektepar på nærmere 100 år som ikke fikk plass på sykehjem, den ene hadde virkelige behov for omsorgspla­ss, mens den andre var for frisk. De valgte å bli boende hjemme, for de orket ikke ensomheten ved å bo hver for seg.

Slik bør det ikke være. Venstre vil at ektepar/samboere som trenger omsorgspla­sser må gis anledning til å bo sammen. stortingsk­andidat og bystyremed­lem (V) presentant (V) bystyrere-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway