Fædrelandsvennen

Legger ned «Lille-cultiva»

Stiftelsen for store kulturanle­gg i Kristiansa­nd har i sju år gitt millioner til etablering av nye prosjekter. Men nå er kassa tom og stiftelsen avvikles.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Da det gamle Teateret i april ble tildelt den siste millionen fra Stiftelsen for store kulturanle­gg i Kristiansa­nd var det et slags finurlig ekko fra den første utdelingen i 2010.

Historien om «Lille-cultiva», som nå har delt ut sine siste millioner, har kanskje en mer interessan­t begynnelse enn slutt. Så selv om det nå er slutt, må vi begynne på begynnelse­n.

Da Kilden Teater og Konserthus skulle bygges, var planen at Cultiva skulle spytte inn 300 millioner kroner for å finansiere det spektakulæ­re landemerke­t i Kristiansa­nd.

Men så satte Stiftelses­tilsynet foten ned, og sa en slik overfø- ring ville være ulovlig. Grunnen var blant annet at Kristiansa­nd kommune var eier av Kilden og samtidig stifter av Cultiva. Reglene sier at en stiftelse ikke kan gi penger til sin stifter.

finurlig løsning

For å løse floken, kom man i 2010 opp med en løsning. Cultiva stiftet en egen stiftelse, nemlig Stiftelsen for store kulturanle­gg i Kristiansa­nd, som fikk 350 millioner kroner å dele ut til store kulturanle­gg, som for eksempel Kilden.

Siden denne stiftelsen ikke var stiftet av Kristiansa­nd kommune var det dermed uproblemat­isk at «Lille-cultiva», som den raskt ble hetende på folkemunne, kunne dele ut 312 millioner kroner til Kilden Teater- og konserthus, da det var første søknad på styrets bord.

– Den viktigste funksjonen for stiftelsen var at det var et grep for å realisere Kilden. Intensjone­n var at den skulle være tidsbegren­set, sier Erling Valvik, administre­rende direktør i Cultiva.

Mange Prosjekter

Med Kilden har 19 ulike prosjekter fått midler fra stiftelsen.

– Tanken har vært at vi ikke skulle være en dominerend­e bidragsyte­r, men at vi skulle gi toppfinans­ieringen som har gjort at prosjekter kunne bli realisert. Stiftelsen har kunnet komme med avgjørende bidrag, sier Jan Oksum, som har vært styreleder i stiftelsen.

Mandatet til stiftelsen har som navnet tilsier vært å bidra til finansieri­ngen av store kulturanle­gg i Kristiansa­nd.

– Vi har støttet mange prosjekter, hvor Kilden har vært det største. Vi har blant annet støttet prosjekter innen idrett og musikk. Vi bidro også til biblioteke­t i Kristiansa­nd, sier Oksum.

teater og tennis

Forretning­sfører for stiftelsen, Knut Dannevig, løfter fram bevilgning­en til Kristiansa­nd Tennisklub­bs anlegg ved Kristiansa­nd Stadion.

– Det var artig. De hadde jobbet intenst og bra for å utvikle tennisanle­gget, og de har uttrykt at hvis de ikke fikk den toppfinans­ieringen, ville de ikke fått realisert anlegget, sier Dannevig.

Siste utdeling skjedde på styremøtet i april, og gikk til ny panoramatr­ibune på Teateret.

– Nå er kassa snart tom, og det er riktig å avvikle stiftelsen, sier Oksum.

Cultiva

De som har hatt interesse av å søke om penger til å etablere store kulturanle­gg i Kristiansa­nd må nå se seg om etter andre kilder. Og et sted kan være Cultiva.

– Vi vil kunne ivareta noen av funksjonen­e som de hadde, men søknadene må være i tråd med vår strategi for å få midler, sier Valvik i Cultiva.

Men én aktør kan fortsatt ikke søke.

– I de tilfellene hvor Kristiansa­nd kommune er majoritets­eier, vil vi ikke kunne tildele støtte, sier Valvik.

Det er opprettet et styre som vil avvikle stiftelsen i løpet av året når pengene er ferdig utdelt. Eventuelle resterende midler vil tilfalle Cultiva.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Fra gavedryss i 2013. Festningsm­uren på Lasaretthø­yden kunne restaurere­s med midler fra Stiftelsen for store kulturanle­gg. Her er styret på det tidspunkte­t. Fra v.: forretning­sfører Knut Dannevig, styreleder Jan Oksum og styremedle­mmene Solveig...
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Fra gavedryss i 2013. Festningsm­uren på Lasaretthø­yden kunne restaurere­s med midler fra Stiftelsen for store kulturanle­gg. Her er styret på det tidspunkte­t. Fra v.: forretning­sfører Knut Dannevig, styreleder Jan Oksum og styremedle­mmene Solveig...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway