Fædrelandsvennen

Når jenter tilber jenter

- ANETTE OS

ROMAN Jentene

Emma Cline Cappelen Damm

Vi møter 14 år gamle Evie. Når foreldre skilles, lengter hun etter tilhørighe­t. Det er da hun blir plukket opp av en gjeng hippie-jenter som bringer henne inn i kulten. Evie har ingen betenkelig­heter, selv om dopet flyter på ranchen hvor de bor, og hvor seksuelle grenser viskes ut.

Denne romanen handler ikke om de bestialske drapene som ble utført. Det handler heller ikke om de karismatis­ke lederne. Det som gjør denne romanen annerledes, er at Emma Cline heller skyver blikket til de unge, anonyme jentene i kulten rundt – og ikke til den mannlige lederen. Man sitter igjen med en følelse av at alt henger sammen, og Cline utforsker båndene mellom skjønnhet, makt, uskyld og skyld.

Mange av jentenes bekymringe­r er troverdige, og tenåringer­s ønske om å bli sett og anerkjent av de rundt seg er godt beskrevet og man kan kjen- ne seg igjen. Men hvorfor ender noen tenåringer opp i en kult? Hvorfor så de opp til kultledere­n? Hva fikk de ut av fellesskap­et?

Emma Cline forsøker å gi svar på disse spørsmålen­e. Men i forsøket blir hverdagsbe­kymringene til jentene større enn den voldelige kultledere­n. Man får heller ikke en stor forståelse for hvorfor disse jentene velger å bli værende.

Romanen er likevel spennende, lettlest og man forstår hvorfor boka er blitt en verdenssuk­sess, og solgt til 35 land. Men man blir på en makaber måte spent på når og hvor disse drapene skal skje, og hvordan.

Hele romanen bygger opp mot klimakset der drapene faktisk blir utført. Men der går også lufta ut av ballongen. Likevel vil denne romanen treffe sitt hovedpubli­kum - tenåringen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway