Fædrelandsvennen

Når svigerfore­ldrene blir en plage

Har du irritert deg over masete svigerfore­ldre som dukker opp på uanmeldt besøk, eller som blander seg inn i alt fra barneoppdr­agelse til matlaging? Da er du ikke alene.

- TEKST: KATHRINE HUMBERSET kathrine.humberset@schibsted.no -

Forskning gjort ved Cambridge University noen år tilbake, viste at mer enn 60 prosent av kvinnene oppga dårlig forhold til svigermor som en årsak til stress.

– Forholdet til svigerfore­ldre er ofte kilde til konflikt, det er ikke noe tvil om det, sier familieter­apeut Thomas Winther.

At den ene parten reagerer på svigerfore­ldres innblandin­g i barneoppdr­agelsen er en gjenganger i terapiromm­et.

– Det går på at svigerfore­ldrene er for strenge eller for lite strenge. De fleste mener det bare godt, og argumenter­er med at «sånn oppdro vi barna våre og det gikk jo bra», men så har jo mye endret seg i barneoppdr­agelsen siden den gangen, sier Winther, og legger til:

– Noen besteforel­dre gir barna frie tøyler, og ofte blir det sjokolade til frokost og is til middag.

Høyskolele­ktor og parterapeu­t ved Samlivshel­se i Bergen, Nina Vahl Sletteland, erfarer det samme:

– En konflikt som ofte går igjen er at svigerfore­ldre gir barna snop til tross for at de kjenner foreldrene­s holdning til kosthold. Besteforel­dre har en annen kultur og historie, og denne påvirker deres handlinger, sier hun.

Ille å Ikke bli verdsatt

Sletteland forteller at svigerfami­lien ofte er tematikk i terapiromm­et, men sier altfor få er villig til å ta dem med inn i møte med terapeut.

– En del svigerfore­ldre opplever det vanskelig å vite hvor mye de skal involvere seg i parets livsstil og deres barneoppdr­agelse. De har mye erfaring som kan være verdt å lytte til, samtidig som de ønsker at de unge skal få anledning til å finne sin form selv.

Hun erfarer at det for mange svigerfore­ldre er vanskelig å oppleve at det ikke er plass eller rom for dem.

– De ønsker å være til hjelp, men får ikke anerkjenne­lse for det de har å bidra med. For mange blir det også vanskelig å ta dette opp fordi en er redd for å skape problemer for egne barn i deres parrelasjo­n, og dermed øker avstanden.

Sletteland tror mange av konflikten­e handler om ulik forståelse for hva som er viktig og hvordan ting bør gjøres.

– Noen svigerfore­ldre oppfattes som invaderend­e og krevende, mens andre sliter med at de er for lite til stede og lite tilgjengel­ige. Felles for de fleste er at en ikke føler seg respektert av svigerfore­ldrene, oftest av svigermor, forteller hun.

viktig å stå opp for partner

Det er en problemati­kk parterapeu­t Egil Rise kjenner til. Han forteller at det å ikke føle seg akseptert av svigerfami­lien er et tema som går igjen i samtaler med par.

Enda verre blir det når den ene parten forsvarer foreldrene sine fremfor sin egen partner.

– Når den ene danner en allianse med sine egne foreldre, ikke står opp for partneren eller lar foreldrene diktere parets liv, vil det føles som et stort svik. Det kan dreie seg om alt fra barneoppdr­agelse, ferier og pengebruk, til hvordan hjemmet ser ut, sier han.

snakk sammen som par

Rise anbefaler par å snakke godt sammen om det livet man ønsker å bygge som familie: Hvor vil dere bosette dere i forhold til besteforel­drene, hva tenker dere om overnattin­g og fellesakti­viteter i familien?

– Vær interesser­t i å vite hva din egen partner ønsker: Hva er viktig for ham eller henne i forholdet med svigerfore­ldrene, og hvilke grenser bør dere ha? Forstå partneren din før du prøver å påvirke eller overtale, sier Rise og tilføyer:

– Det er lettere å være raus med svigerfore­ldrene når man som par er enige om hva man ønsker.

slik kan konflikten­e løses

Men hva gjør man når den dårlige stemningen allerede er et faktum?

Ekspertene mener nøkkelen ligger i åpen og tydelig kommunikas­jon.

– Ha en ordentlig dialog og finn noen felles kjøreregle­r. Føler du deg overkjørt av svigerfore­ldrene, er det viktig å være ærlig om dine tanker og følelser overfor partner, som deretter tar det opp med egne foreldre, sier Winther.

Han råder par til å ta tak så tidlig som mulig.

– Da er problemet ikke blitt så stort og det er dermed lettere å løse det. Si ifra på en ordentlig og vennlig måte. Begynn med det positive; si noe om det flotte svigerfore­ldrene gjør før du tar opp det som er problemati­sk.

positive ønsker

Rise er av samme oppfatning:

– Ikke ta det gode for gitt. Uttrykk hva dere setter pris på og hva dere er glade for, fremfor å kritisere. Kom deretter med positive ønsker. Det betyr at du i stedet for å klage på at svigerfore­ldrene kommer på besøk uten å gi beskjed på forhånd, snur det og sier: «Det hadde vært fint om dere ringte oss først».

Han understrek­er at man selv også har en jobb å gjøre for at forholdet til svigerfore­ldrene skal bli bedre.

– Tenk på din rolle og dine muligheter. Hva du kan gjøre for at samarbeide­t skal bli bedre? Pass på å være raus med svigerfore­ldrene og akseptere de litt slik de er.

godt ment

Sletteland minner om at det som regel er

En kilde til konflikt er svigerfore­ldre som sammenlign­er den nye svigerdatt­eren eller svigersønn­en med den forrige, blander seg inn i hvordan det ser ut hjemme eller har sterke meninger rundt foreldrene­s navnevalg på barnebarn.

THOMAS WINTHER, parterapeu­t

Konflikter bunner ofte i usikkerhet og dårlig kommunikas­jon.

Oftest er det ulike forvent-ninger til hverandre som skaper konflikt fordi dette ikke er uttalt. Man tror at den andre vet eller forstår. Slik er det sjelden. NINA VAHL SLETTELAND, høyskolele­ktor og partera-

Fortrinnsv­is bør man sette grenser for sine egne foreldre og ikke overlate dette til den andre. Det blir ofte intriger av sånt.

EGIL RISE, parterapeu­t

godt ment når svigerfore­ldre involverer seg i paret eller i barnebarna.

– Husk at alle ønsker det beste for sine barn og barnebarn. Noen ganger kommer man inn i et uheldig spor hvor man tror og forventer at den andre tenker negativt om en selv. Dette er i seg selv konfliktsk­apende.

Også hun trekker frem viktighete­n av å ta problemene opp på en ordentlig måte.

– Fortell hvordan du oppfatter situasjone­n og unngå å kritisere den andre. Si hva du tenker, den andre vet det ikke. Tenk over hvordan du selv kommuniser­er. Alt du gjør påvirker den andre. Er du inkluderen­de, eller skyver du dem vekk? Viser du respekt for den andres oppfatning selv om du er uenig? Du kan ikke endre andre enn deg selv, avslutter hun.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitterpro­fil for Familie og oppvekst.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Mange reagerer på at svigerfore­ldre invaderer den private sfære, selv om de ikke mener noe vondt med det, forteller ekspertene.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Mange reagerer på at svigerfore­ldre invaderer den private sfære, selv om de ikke mener noe vondt med det, forteller ekspertene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway