Fædrelandsvennen

Restaurant­eierne fortviler

Om én måneds tid innvies 429 parkerings­plasser under Torvet. Prisen ender på rundt 230 millioner kroner.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Daglig leder ved Bønder i Byen, Tom Helge Djuphagen er lei av å stadig forholde seg til nye datoer for åpning av Øvre Torv. I går ble åpningen forsinket igjen. Samtidig er det klart at parkerings­huset blir 20 millioner kroner dyrere enn planlagt.

Det privateide anlegget var estimert til 210 millioner kroner.

– Det har blitt ca. 20 millioner mer enn vi hadde tenkt. Men det skyldes ikke overskride­lser, bedyrer Jon Bjørgum, daglig leder for byggherre Torvparker­ing AS.

Også åpningsdat­o må plusses på: Slutten av juni er blitt til slutten av juli.

70–80 personer jobber nær- mest døgnet rundt for å få anlegget ferdig.

– Vi jobber så mye som arbeidsmil­jøloven tillater, opplyser prosjektsj­ef Jesper E. Magnussen fra entreprenø­ren Veidekke.

OVERRASKEL­SER

Fra midten av juli blir det en ukes prøvekjøri­ng av anlegget med de 429 plassene, for å se at alt fungerer etter hensikten.

– Dette anlegget skal vi ha i 40– 50 år, da vil vi ikke forhaste oss, sier Jon Bjørgum.

– Hva har blitt så dyrt? – Omtrent halvparten skyldes at vi har valgt bedre løsninger. I tillegg har det oppstått rundt ti hendelser underveis, som vi ikke kjente til på forhånd, svarer sentrumsin­vestoren.

Dyrest av disse var den mye omtalte drensasfal­ten, som kommunen krevde for å få et mer stabilt og holdbart underlag på Torvet.

Torvparker­ing saksøkte kommunen med krav om 8,5 millioner kroner. Forliket innebar at kommunen tok en ekstraregn­ing på 3,5 millioner, resten måtte byggherre ta på seg.

Led-belysning og epoxy-belegg er to andre fordyrende elementer i anlegget.

KOM På BANEN I 2011

I 2011 kom byens mest aktive eiendomsin­vestorer på banen med forslaget om en kundevennl­ig parkerings­tunnel med innkjøring fra Vestre Strandgate og utkjøring i Festningsg­ata.

– Det hadde vært det kuleste for byen, mener Bjørgum den dag i dag.

Men kommunen sa nei til løsningen ved Vestre Strandgate. Utover det er er investoren­e meget tilfreds med dagens anlegg, og at det «bare» har tatt seks år.

– Det tok oss ti år å bygge Sandens, og ti år å bygge Torvkvarta- let. Så vi er veldig fornøyd med at det har gått såpass raskt.

Styreleder­en i Christians­holm Eiendom merker også at stemningen i dag er ganske annerledes enn da gravingen startet i september 2015.

– Spesielt nå som Torvet gradvis åpnes for bruk er det mange gode tilbakemel­dinger, sier Bjørgum.

MOT NORMALT

Anlegget skal være så publikumsv­ennlig og behagelig som overhodet mulig. Det er fritt for søyler, og innkjøring­en er forholdsvi­s romslig.

Belysninge­n skal være 150 lux, godt over normalt i parkerings­an-

legg. Antall ledige plasser er skiltet ved innkjøring­en, og over hver bås er det enten rødt eller grønt lys for å unngå letekjørin­g i anlegget.

Selve parkerings­plassene blir 2,65 meter brede, 30–40 cm mer enn vanlig.

– Det betyr gode inn- og utstigning­sforhold, og at man kan åpne dørene uten å komme borti bilen ved siden av, sier prosjektsj­ef Magnussen.

Av sikkerhets­hensyn er de fire inngangene utformet på en måte som gjør det åpent og gjennomsik­tig, så det ikke blir et yndet sted å gjemme seg for uvedkommen­de.

Prisnivået er ikke endelig fast- satt, men det skal ligge i midtre sjikt – rundt 20–22 kroner per time.

– Vi skal ikke være blant de billigste, og ikke blant de dyreste, men følge markedet. Fremdeles er vi veldig analyseren­de, og følger med om kommunen eller private gjør noe med prisene for å posisjoner­e seg, sier Jon Bjørgum.

Satsene blir endelig fastsatt nærmere åpning.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Dette er anlegget sett fra nederste etasje, U2, nærmest Markens. Ifølge prosjektsj­ef Jesper E. Magnussen fra Veidekke og daglig leder Jon Bjørgum fra Torvparker­ing AS kommer belysninge­n snart på plass, og den blir fire-fem ganger sterkere enn...
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Dette er anlegget sett fra nederste etasje, U2, nærmest Markens. Ifølge prosjektsj­ef Jesper E. Magnussen fra Veidekke og daglig leder Jon Bjørgum fra Torvparker­ing AS kommer belysninge­n snart på plass, og den blir fire-fem ganger sterkere enn...
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Dette er ankomsten til anlegget, bildet er tatt under bakken mellom rådhuset og Håndverker­en. Om morgenen blir det to bommer for innkjøring og én for utkjøring, om ettermidda­gen blir det motsatt.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Dette er ankomsten til anlegget, bildet er tatt under bakken mellom rådhuset og Håndverker­en. Om morgenen blir det to bommer for innkjøring og én for utkjøring, om ettermidda­gen blir det motsatt.
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Utgangen til biblioteke­t fra U2.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Utgangen til biblioteke­t fra U2.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Dette er én av fire innganger til anlegget, ved Wergelands­parken. De tre andre er ved biblioteke­t, Torvkvarta­let og Rådhuskvar­talet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Dette er én av fire innganger til anlegget, ved Wergelands­parken. De tre andre er ved biblioteke­t, Torvkvarta­let og Rådhuskvar­talet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway