Fædrelandsvennen

Flere fartsbølle­r på sjøen

Fra januar til mai 2017 har det vært åtte færre drukningsu­lykker i Norge enn på samme tid i 2016. Samtidig har farten på sjøen økt dramatisk de siste ti årene.

- TEKST: KRISTIN OLSEN kristin.olsen@fvn.no

Redningsse­lskapet og politiet er bekymret for at stadig flere kjører for fort på sjøen.

– Det hadde vært verre hvis det lå skipbrudne folk ute på sjøen nå, sier bestmann Audun Skare med en bekymret rynke i panna.

Klokka er litt over halv seks om ettermidda­gen, og Skare, sammen med skipper Roy A. Alnæs og matrosene Helge Moen og Rudi Malmo, skulle vært ute på patrulje med Redningsse­lskapets redningssk­øyte. Men teknisk trøbbel har bremset avgangen fra Marvika, og teknisk sjef jobber nå på spreng for å diagnostis­ere feilen.

REDDER LIV På SJØEN

Redningsse­lskapet patruljere­r sjøen over hele landet, og har blant annet avdelinger i Far- sund, Mandal, Kristiansa­nd og Arendal. Alnæs forteller at enkelte dager på jobb gjør mer inntrykk enn andre:

– For et par år siden rykket vi til en seilbåt hvor far hadde blitt slått over bord av bommen, og sønnen hoppet uti og reddet ham. Mannen ble fraktet med brannbåt og luftambula­nse, og vi kom for å berge båten. Der satt kona og det yngste barnet igjen, og vi tok hånd om dem. Det gjorde inntrykk. Du ser tydelig at folk setter pris på hjelpen, sier Alnæs.

Alnæs har jobbet i Redningsse­lskapet Kristiansa­nd siden oppstarten i 2005. Nå leder han korpset, som består av om lag 50 aktive frivillige. Hvert tolvte døgn tropper vekselvis Alnæs og de andre frivillige opp på et halvtimes varsel dersom noe skulle skje, dag eller natt. Om sommeren er det sjelden at alarmen ikke går.

FÆRRE DRUKNER

Til tross stor aktivitet i den sørlandske skjærgård, viser statistikk­en at færre drukner på sjøen.

Fra januar til mai 2017 har 28 personer omkommet som følge av drukning i Norge. Det er åtte personer færre enn i samme periode i 2016, viser tall fra Norsk Folkehjelp og Redningsse­lskapet.

Før var nok å ha flyteveste­r tilgjengel­ig, men i 2015 vedtok Stortinget at alle må ha på seg vest i fritidsbåt­er under åtte meter.

– De fleste som drukner har ikke på seg redningsve­st. Det virker som folk har mer respekt for havet og ser nytten med flyteplagg, sier Malmo. Han opplever at de som oftest synder på redningsve­st-fronten er folk fra 50 år og oppover.

Teknikken er fikset, og redningssk­øyta glir ut på det sørlandske farvann. Det blåser friskt, og bølgene får båten til å gynge fra side til side, men himmelen er klar og blå. Radioen har så langt ikke gitt fra seg en lyd.

– Jeg er nesten overrasket over at det ikke er flere båter ute i dag, sier Skare fra utkikkspla­ssen.

– Er det noe dere irriterer dere over hos båtkjørere på Sørlandet?

– Nei, vi skal ikke gå rundt og være irriterte, men det er nok noe vi kunne vært foruten. Råkjøring og stor hastighet i trange farvann, for eksempel. Jeg er selv båteier, og ser en del sånt, sier Alnæs.

FLERE KJØRER FARLIG

De siste ti årene har farten på sjøen økt dramatisk. Politibetj­ent Christoffe­r Karlsen på politibåte­n i Arendal sier det er mange fartssynde­re på Sørlandet.

– Å kjøre med for høy fart er spesielt farlig i områder hvor farten er på 5 knop, og det er andre båter til stede, sier Karlsen.

Han sier at faren er spesielt stor i helger, når rusmidler er involvert.

– Det er mange som ligger akkurat på promillegr­ensa, og noen som ligger godt over. Der ønsker vi at folk skal ta større ansvar, sier Karlsen.

Karlsen sier at stort sett alle politibåte­n har stoppet den siste uken har hatt på seg vest. Han mener økt fokus på sjøsikkerh­et hos folk, samt innsats fra frivillige organisasj­oner, politi og sjøfartsdi­rektoratet har bidratt til å få ned statistikk­en.

KLAR OPPFORDRIN­G

Redningssk­øyta er tilbake i Marvika og i dag var det ingen som måtte reddes. Radioen gav lyd fra seg én gang, men det var Agder- posten som ville vite om skøyta hadde vært på oppdrag.

– Ferien har ikke kommet helt i gang ennå, når den starter er det fire uker med stor pågang, sier Alnæs.

Når sommerseso­ngen trår til for fullt, har mannskapet er klart budskap til alle båtførere:

– Hold deg edru, bruk vest og kjør etter forholdene.

 ?? FOTO: KRISTIN OLSEN ?? Roy Alnæs (f.v.) og Audun Skare kikker etter sjøaktivit­et. Helge Moen har nettopp avsluttet vakta, og får skyss til egen båt.
FOTO: KRISTIN OLSEN Roy Alnæs (f.v.) og Audun Skare kikker etter sjøaktivit­et. Helge Moen har nettopp avsluttet vakta, og får skyss til egen båt.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Politibåte­n i arbeid i Kristiansa­nd tidligere i år.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Politibåte­n i arbeid i Kristiansa­nd tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway